Advertentie

Browse By

Wethouder Alex Wekema beloont goede en veilige fietsverlichting

De brandweer, ambulance, politie, Veilig Verkeer Nederland,ANWB en wethouder Alex Wekema stonden vanmorgen al in alle vroegte de fietsers te controleren op deugdelijke fietsverlichting aan de Groningerweg in Peize.

NOORDENVELD – Wie vanmorgen al vroeg over het fietspad langs de Groningerweg (ter hoogte van nummer 34) in Peize fietste, kwam zomaar de brandweer, ambulance of politie tegen. Zij controleerden, samen met Veilig Verkeer Nederland en ANWB, of de fietsers veilige fietsverlichting op hun tweewieler hadden. Ze kregen daarbij hulp van wethouder Alex Wekema van de gemeente Noordenveld. Fietsers die hun verlichting in orde hadden, kregen een kaartje met daarop een code. Die code kunnen ze invullen op www.lichtaanengaan.nl. Daarmee maken ze kans op leuke prijzen, waaronder een fiets t.w.v. € 1.000,-!

‘Licht aan en gaan’
De hulpverleners stonden donderdagochtend ook op vijf andere locaties in Drenthe. Ze organiseren de acties in het kader van de Drentse fietsverlichtingscampagne ‘Licht aan en gaan’. De campagne ging al in september van start, zodat fietsers voldoende tijd hadden om te zorgen voor veilige fietsverlichting. Vanmorgen zijn in totaal 1857 fietsers gecontroleerd op alle locaties, hiervan waren 78 niet in orde. Dit is ter plaatse verholpen

Cijfers wijzen uit dat vorig jaar 206 fietsers om het leven zijn gekomen in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. De oorzaak van deze ongevallen is onder andere onveilige fietsverlichting. Ook hulpverleners geven aan geregeld fietsers tegen te komen zonder goede verlichting. Dat is gevaarlijk voor de fietsers zelf en ook voor de hulpdiensten die bij een spoedgeval snel ter plaatse moeten zijn. De hulpdiensten roepen daarom samen met het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de twaalf Drentse gemeenten iedereen op om te zorgen voor veilige fietsverlichting. Ze richten zich daarbij vooral op jonge fietsers, omdat zij kwetsbare verkeersdeelnemers zijn.

#Brandweer,#ANWB,#Ambulance, #Provinciedrenthe en #VVN in #Emmen,#Meppel,#Assen #Peize