Advertentie

Browse By

RIEN POORTVLIET, TUSSEN KOETSEN EN KABOUTERS

31 maart t/m 30 september in Museum Nienoord in LEEK

LEEK – Rien Poortvliet is een van Nederlands meest geliefde kunstenaars, die dieren en kabouters met zijn prachtige tekeningen en schilderijen tot leven bracht. Museum Nienoord exposeert tientallen originele werken van paarden, koetsen, dieren en kabouters. Alles omlijst met verfijnde miniaturen uit de eigen collectie. 

Zijn populariteit bij het brede publiek dankt Poortvliet mede aan zijn onderwerpkeuze: het leven met geloof en geschiedenis, met land en dier, zon en maan, zomer en winter.

In menig Nederlands huisinterieur prijkt wel een reproductie. De Poortvliet kalender is elk jaar weer rijk gelardeerd met inheems wild in een sfeervolle heide, bos of polder; authentieke boerderijtypen en klederdrachten, en: paardenrassen en aangespannen gerij. In bijna iedere boekenkast staat sinds de jaren ‘70 wel een van zijn boeken: ‘Het brieschend paard’, ‘Te hooi en te gras’, ‘Vossen hebben holen’. Daar staat vast een kabouterboek van Poortvliet naast… ‘Het leven en werken van de Kabouters’ en ‘De oproep der Kabouters’ worden wereldberoemd, in 21 talen vertaald, vele tientallen keren in grote oplage herdrukt en met miljoenen tegelijk verkocht. Het leven van de kabouter is niet eerder semi-wetenschappelijk zó overtuigend beschreven en verbeeld, dat je er bijna in gaat geloven. Poortvliet zijn schilderingen bij teksten van Wil Huygen zijn fantastisch, ontroerend en vaak ook buitengewoon grappig tegelijk.

Voor de kinderen van 3-8 jaar is er 1 x per maand op zondagmiddag een Kabouter Doe-middag en op zondag 10 juni en zondag 19 augustus het grote Kabouterfeest.

Museum Nienoord
Nienoord 1
9351 AC LEEK
0594 512260
www.museumnienoord.nl
Info@Rijtuigmuseum.nl