Advertentie

Browse By

Red de insecten

Vraag ook gauw de insectengids aan en red deze zó belangrijke diertjes.

STREEK – Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes in Nederland, terwijl deze insecten zo belangrijk zijn voor de natuur. JIJ kan helpen! Bekijk alle tips om de insecten te redden in de insectengids ‘Alle beestjes helpen’.

Rampzalig voor de natuur
Waarom is het verdwijnen van insecten zo rampzalig voor de natuur? Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Verder zijn insecten onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren. Het roer moet om, maar hoe dan?

Hoe komt het?

Voor we weten wat te doen, moeten we eerst de oorzaken kennen. Net als alle natuur, hebben ook insecten te lijden onder de industrie, de stenen stad, de vele snelwegen en vooral de intensivering van de landbouw. Op de grote, eentonige, zwaar bespoten velden is geen plek meer voor insecten. De vervuiling heeft ook effect op de natuurgebieden, omdat de regen stikstof en mest meevoert. Hierdoor verdwijnen veel soorten planten en de insecten die daar weer van afhankelijk zijn.

Wat kunnen we doen?

Om het tij echt te keren, zou ons hele landbouwsysteem op zijn kop moeten. Die zou dan natuurvriendelijker moeten, met minder uitstoot en meer afwisseling. De bloemenrijke weides, die je tegenwoordig alleen in natuurgebieden of bij biologische boerderijen tegenkomt, moeten terug. En ook de bomen en struiken in het veld. Zo maken we ons landschap weer groen en gezond.

De sleutel van deze ommekeer ligt overigens niet bij de boeren, maar bij iedereen. Als consumenten bepalen we wat we eten en hoe dat eten wordt gemaakt. Voor het zover is, kun je zelf al het voortouw nemen door bewuster te eten; minder vlees en vaker biologisch. En je kunt jouw kleine stukje groen wel toegankelijk maken voor insecten. Bekijk hier tips voor een insectenvriendelijke tuin.

Bestel de gratis insectengids!

De afgelopen dertig jaar verdween 76 procent van de insecten in Nederland. Vraag nu de gratis insectengids aan en lees over de oorzaken én wat jij kunt doen om de insecten te redden. Gewoon bij jou in de tuin of op het balkon. Zo claimen we samen zo veel mogelijk stukjes groen voor alles wat bloeit en zoemt. Doe je mee?

https://www.natuurmonumenten.nl/aanvragen/insectengids

Als je nu de insectengids aanvraagt, maak je ook nog eens kans op een weekend- of midweekverblijf bij Landal GreenParks ter waarde van € 350.

Wil je direct al aan de slag? Of wil je meer weten over de oorzaken van de massale insectensterfte? Kijk dan op onze website voor meer informatie.

Tip andere insectenredders

Wil je meehelpen het tij te keren? Tip dan je vrienden of familie om ook dit gratis boekje aan te vragen. Dat kan eenvoudig via de links hierboven.