Advertentie

Browse By

Praktische informatie over energiezuiniger wonen, Bespaarmarkt op 12 februari in Roden

Bespaarmarkt op 12 februari in Roden

Praktische informatie voor bewoners over energiezuiniger wonen

Onder het motto ‘Drent zit er warmpjes bij’, organiseert de gemeente Noordenveld samen met het Drents Energieloket een bespaarmarkt. Doel van de markt is om inwoners te informeren over manieren om energiezuiniger te wonen. De markt bestaat uit een bedrijvenmarkt en korte presentaties over isolatie en duurzame verwarming van woningen. De bespaarmarkt vindt plaats op 12 februari in zalencentrum ‘Onder de Linden’ in Roden vanaf 19.30 uur. Wethouder Kirsten Ipema opent de Bespaarmarkt.

 Antwoord op veel vragen

Bezoekers krijgen tijdens de bespaarmarkt praktische tips en adviezen. Ze kunnen antwoord krijgen op vragen als: Waar moet ik rekening mee houden als ik aan de slag ga met vloer-, bodem-, gevel-, of dakisolatie? Hoe kan ik omschakelen naar een warmtepompinstallatie of zonneboiler? Wat kosten de maatregelen gemiddeld en wat leveren ze op? En welke financiële mogelijkheden zijn er om de maatregelen te nemen? Diverse regionale bedrijven op het gebied van isolatie en duurzame verwarming nemen deel aan de bedrijvenmarkt. Daarnaast is het Drents Energieloket aanwezig om te helpen met onafhankelijk advies. En de energie coöperatie Noordseveld en het Buurkracht Buurtteam informeren de aanwezigen over mogelijkheden om samen aan de slag te gaan met energiebesparing.

 Lagere energierekening en meer wooncomfort

Noordenveld ziet de bespaarmarkt als goede manier om inwoners te informeren over maatregelen die ze kunnen nemen voor een lagere energierekening en meer wooncomfort. De boodschap van wethouder Ipema is helder: “We hopen dat veel inwoners zich laten informeren over de mogelijkheden, zodat ze zelf aan de slag kunnen om hun woning duurzamer te maken en energie te besparen”. De verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is een van de grootste uitdagingen de komende tijd. De gemeente Noordenveld is samen met alle Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, de Natuur- en milieufederatie Drenthe, Bouwend Nederland en Uneto-VNI een regionale samenwerking aangegaan: het Drents Energieloket. Dit is opgericht om inwoners te informeren en te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Daarnaast draait in de gemeente de pilot ‘Energieke Buurten’, waarbij we in Roderwolde en Norg-west met bewoners en organisaties kijken hoe we met een projectmatige aanpak een dorp en een wijk energieneutraal kunnen krijgen. Besparen is daarbij de eerste stap.

 Duurzaam, milieuvriendelijk en gezond

In de gemeente Noordenveld ligt de focus op woningen, bedrijven, duurzame energieproductie en de eigen organisatie. Ook gebouwen met een maatschappelijke rol, zoals bijvoorbeeld dorpshuizen, zwembaden en clubgebouwen van verenigingen moeten duurzamer worden. Bouwen en verbouwen van woningen en gebouwen in Noordenveld gebeurt duurzaam, milieuvriendelijk en gezond. Dat wil zeggen zo energiezuinig mogelijk, met duurzame materialen en met aandacht voor het binnenklimaat.