Advertentie

Browse By

Prachtige dag, ondanks de gestolen fiets

RODEN  – Sayed Hussaini heeft een verblijfsvergunning en blijft dus inwoner van Roden. Eigenlijk per toeval, want wat als hij nou niet per ongeluk in gesprek geraakt was met Marian Stoppelenburg en Jan van Bon. Dan had zijn toekomst er heel anders uitgezien. Vrijdagmiddag werd er een feestje gevierd vanwege de verblijfsvergunning en ondertussen denken Jan en Marian na hoe ze meer vluchtelingen kunnen helpen, naar Canadees model.

Marian en Jan namen Sayed in huis, kregen burgemeester Klaas Smid zover een brief te schrijven naar de staatssecretaris, die eerder besliste dat Sayed geen verblijfsvergunning kreeg. Klaas Smid’s brief sorteerde effect en dus ziet de toekomst van Sayed er een stuk florissanter uit. Niemand wil nadenken over zijn lot als hij wel terug had gemoeten naar zijn geboorteland Afghanistan. Daar weten ze doorgaans wel raad met vluchtelingen die terugkeren.

Feest dus vrijdag, een heel vrolijk feest met veel aandacht van de media. Zo maakte de EO er opnames voor het programma ‘ Van Harte’. Het item zal eerdaags te zien zijn op de televisie. Klaas Smid sprak de aanwezigen toe, Marian lichtte het Canadese model toe en uiteraard kreeg ook Sayed zelf tijd en ruimte zijn dankbaarheid uit te spreken. Mooiste cadeau was ongetwijfeld de ingelijste verblijfsvergunning en symbolisch de wereldbol. Daarna barstte het feestje echt los en lachte en danste iedereen op de goede afloop.

Sayed maakte vervolgens op ondubbelzinnige wijze kennis met de Nederlandse cultuur. Toen hij zijn fiets tussendoor op wilde halen bij de bushalte aan de Leeksterweg, bleek die gestolen te zijn. De fietssleutel is het nog enige tastbare aandenken aan de fiets, al hoopte Sayed dat de fiets ‘er misschien morgen wel weer zou staan’. En dat was uiteraard niet het geval. Gelukkig stond zaterdag de eerste rijles op het programma, en is hij dus binnen afzienbare tijd niet meer afhankelijk van de fiets.

Sayed heeft geluk gehad Jan en Marian te ontmoeten. Dankzij dit toch al sociale stel zit hij veilig in Roden en kan hij werken aan zijn toekomst. Dat Jan en Marian hem tegen het lijf liepen, is ook weer niet zo verwonderlijk. Het duo runt het platform Connecting Friends, een platform dat geheel en al in het teken staat van ontmoeting en gastvrijheid. Hoewel iedereen respect en waardering uitsprak voor  Jan en Marian, zijn er weinig mensen die net zo handelen als dit Rôner stel. Wil het model naar Canadees voorbeeld slagen, dan zullen er meer Jannen en Mariannes moeten zijn. Mensen die het dus echt goed voor hebben met de medemens. Die echt willen helpen en zomaar iemand in huis nemen. Voorlopig zijn ze spelden in hooibergen.

Foto’s: Erik Brand ©