Advertentie

Browse By

Pas op: Verdriedubbeling aantal Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen zitten door het warme weer lager in de bomen! Hier een nest op ongeveer een meter hoogte.  Foto: Erik Brand

Eikenprocessierups extra actief, pas op met je hond

Het is dezer dagen extra oppassen geblazen met de Eikenprocessierups. Die kruipt als gevolg van de hitte massaal vanaf de boomtoppen naar beneden, op zoek naar verkoeling. De kans dat mens, maar ook dier, met de brandharen van de rups in aanraking komt is daardoor veel groter. Deze week constateerde ze dat de rupsen ‘behoorlijk aan de wandel’ zijn gegaan. 

De rupsen zitten momenteel flink in de haren: die haren kunnen irritaties veroorzaken. De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond er in, dan heb je en groot probleem. Dit weekeind legde in het Overijsselse Losser een pup bijna het loodje, omdat het dier door een hap in de rupsen de tong bijna verloor. Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen u moet nu echt uitkijken waar je de hond laten lopen en pas ook goed op voor je zelf!

🐛 Hoe kun je schade beperken van de Eikenprocessierups?
Als je iets wil doen, kun je met haarlak of met lijm de brandharen proberen te fixeren om verspreiding te voorkomen.

🐛 Wat zijn de gevolgen van de brandharen?
De eikenprocessierups verspreidt brandharen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen bij mensen en dieren. Zo kunnen de haartjes jeukende bultjes, zwellingen en benauwdheid veroorzaken. Maar de brandharen kunnen nog meer schade veroorzaken als deze in contact komen met je ogen.

🐛 Wat kun je doen tegen de jeukende bultjes?
Er zijn een aantal middelen die de jeuk kunnen remmen. 
Een goedkope effectieve oplossing is: Een aloë Vera plant kopen (deze groeien snel) en elke keer voor gebruik een stukje stengel eraf snijden. De stengel kun je opensnijden en dan zie je aan de binnenzijde een soort slijmerig gel en dit kun je op de bultjes smeren. Dit kan verzachtend werken en het genezingsproces versnellen.

🐛 Wat als jij of jouw hond in aanraking is gekomen met de brandharen?
Probeer de brandharen te verwijderen met plakband en neem contact op met een dierenarts om pijnbestrijding te krijgen. Ook kan het helpen om de haren onder de douche af te spoelen. Als een hond de haartjes van de rups inademt kan er een heftige allergische reactie volgen. De ‘allergische’ reactie kan zelfs dodelijk zijn.
Neem voor jezelf direct contact op met de huisarts om de schade te bespreken