Advertentie

Browse By

“Olle Grond”, portretten van Tolberter boeren

“Olle Grond”, portretten van Tolberter boeren in gemeentehuis van Leek

LEEK – Gedurende de maanden juni, juli en augustus is in de hal van het gemeentehuis van Leek een tentoonstelling te zien met bijzonder werk van beeldend kunstenares Anneke Ekhart (1955) uit Tolbert. Onder de titel “Olle Grond” heeft ze portretten opgehangen van enkele boeren uit haar dorp. In 2001 heeft ze een aantal landbouwers uit de Hoofdstraat, de Holm en het Noorden van Tolbert gefotografeerd. De expositie van die foto’s trok veel belangstelling.

Vorig voorjaar besloot ze om de portretten opnieuw uit te werken in een bijzondere techniek: in zwart/wit op oud, gebruikt zink. De karakteristieke portretten, gecombineerd met het oude verweerde zink, vormen samen een beeld met een sterke zeggingskracht. De titel van de tentoonstelling is een verwijzing naar de verbondenheid van een boer met zijn grond, die vaak al generaties lang door zijn voorouders is bewerkt. De dertien kunstwerken zijn eerder met veel succes te zien geweest in de CazemierBoerderij te Tolbert. Er is een uitgebreide beschrijving beschikbaar.

De expositie is nog aangevuld met een aantal kippen in dezelfde techniek.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur (vrijdags tot 16.00 uur) en donderdag ook van 17.30 tot 19.00 uur.