Advertentie

Browse By

Novatec realiseert een forse energiebesparing

LEEK – Medio 2016 heeft de gemeente Leek samen met de Omgevingsdienst Groningen de aftrap gegeven voor het project Energiek Toezicht. Doel van het project: grootver-bruikers van energie (meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh elektriciteit per jaar) helpen om dit verbruik te verminderen, zodat ze kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting om alle mogelijke energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd hebben van minder dan vijf jaar. Novatec wilde die uitdaging graag aangaan.

Novatec is in zee gegaan met Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ uit Nietap. Erik Spriensma heeft na een ‘factuurscan’ de eerste besparing opgespoord: Novatec kon het gecontracteerde vermogen flink naar beneden bijstellen. Achteraf logisch want Novatec heeft de afgelopen jaren de omvang van de infrastructuur fors teruggebracht. Dit kon door het onderbrengen van bedrijfsactiviteiten in de markt en het uitplaatsen van medewerkers bij bedrijven en overheid. Tweederde deel van de 520 medewerkers werkt ‘buiten de deur’.

Daarnaast heeft ‘Het Snoer Om’ ons verbruik minutieus in kaart gebracht en Novatec concreet geadviseerd waar besparingen te realiseren zijn. Tot slot -en dat was een verassing- heeft Spriensma blootgelegd dat Novatec buiten bedrijfstijden toch nog fors elektriciteit gebruikt. Voor een deel is dat te verklaren (servers, opladers enz.) maar voor een deel ook niet. We hebben deze vraag vervolgens voorgelegd aan installatiebedrijf Winter uit Leek. In de rapportage die dit bedrijf vervolgens heeft opgeleverd is het sluipverbruik geanalyseerd en vertaald in concrete besparingsmaatregelen. Maar er kan nog meer.

Belangrijk is de bewustwording op de werkvloer! Het moet vanzelfsprekend worden dat de verlichting in de pauzes uit wordt geschakeld, de verwarming een graadje lager wordt gezet en dat de opladers uit het stopcontact worden getrokken als zij niet worden gebruikt. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Dankzij dit soort eenvoudige maatregelen kan Novatec haar bedrijfskosten verder omlaag brengen.