Advertentie

Browse By

Noord-Nederlandse paardensport in Norg

Harm Jan Veenstra met Inanda in actie. foto Anouk Kemkes

Twee leuke showrubrieken met kinderen staan ook op het programma

NORG – Al meer dan 150 mannen en vrouwen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich aangemeld voor het jaarlijkse tuigpaardenevenement in Norg op zondagmiddag 2 september. De Stichting Norgermarkt Concours organiseert het nu al voor de 26ste keer op de Brinkhofweide en de toegang is gratis. Het programma met 13 wedstrijden en 3 shows begint om 13.00 uur en gaat door tot het eind van de middag om 17.00 uur. Bezoekers zijn van harte welkom. Zij kunnen ter plekke een programmaboekje aanschaffen en ook meedoen aan de jaarlijkse verloting met mooie prijzen beschikbaar gesteld door ondernemers uit Norg en omgeving.

Op het programma staan diverse wedstrijden met tuigpaarden eenspannen en tweespannen. En dit jaar zijn er ook weer rubrieken voor Hackney’s. Diverse eigenaren van deze oorspronkelijk Engelse paarden hebben hiertoe een verzoek ingediend bij het bestuur. Dit resulteert in vier rubrieken met Hackney’s die bekendstaan als sportpaarden/pony’s met een heel mooie manier van draven.

Om jeugdigen te stimuleren mee te doen aan de tuigpaardensport staat voor Young Riders t/m 15 jaar de Noord-Nederlandse finale op het programma. Zij kunnen meedoen met hun paarden en krijgen begeleiding van volwassen en ervaren rijders. De juryleden beoordelen hun optreden en stellen de prijzen beschikbaar.

Tegen vijf uur is de afronding van de 13 wedstrijden. Eenspannen tuigpaarden stappen en draven dan voor boerenwagens. Dit is een traditioneel onderdeel van het programma. Het is terug in de tijd omdat ca. 100 jaar geleden deze rubriek al werd verreden. Norg doet er graag aan mee om deze wedstrijdvorm in beeld te houden.

Eén van de showprogramma’s is een aangespannen rubriek voor kinderen tot 18 jaar. Zij laten zien dat er vrij veel jongeren zijn die zich voorbereiden op deelname aan andere wedstrijdprogramma’s. Als waardering hiervoor krijgt elke jongeman of –vrouw een prijs uitgereikt.

Een andere show is van de Paarden Sport Vereniging Norg. Een groep ruiters en amazones verzorgt een demonstratie voor hun aanwezige dorpsgenoten en voor alle andere bezoekers van het hippische middagprogramma. Dit jaar is ook het Fries Paarden Ballet van de partij om een showprogramma te laten zien.

Heel veel deelnemers hebben zich nu al aangemeld om mee te doen aan wedstrijden en shows de twee showrubrieken voor kinderen. Wie ook nog van de partij wil zijn, mag zich tot en met zaterdag 25 augustus nog laten inschrijven bij secretaresse Willy Tienkamp. E-mailadres: info@stichtingnorgermarktconcours.nl.

Voorzitter Reinder Auwema van het Norgermarkt Concours verheugt zich op het jaarlijks derde hippische evenement van zijn organisatie. Begin juli was er ringsteken in Norg en eind van die maand voor de 41ste keer het jaarlijkse landelijke tuigpaardenconcours. Auwema hierover: “Wij gaan ervoor en zetten ons in voor mensen met paarden en voor gasten die hiervan wensen te genieten.”