Advertentie

Browse By

Nieuw muziekfestival met landelijke uitstraling voor Veenhuizen

 

 

VEENHUIZEN – Met twee dagen lang muziek en verhalen wordt Veenhuizen half juli een trekpleister voor duizenden. Dat is in ieder geval de verwachting van de stichting Festival Veenhuizen. Die is opgericht om de landelijke aandacht levend te houden die het gevangenisdorp heeft gekregen door het theaterspektakel Het Pauperparadijs. Festival Veenhuizen zet het dorp op 13 en 14 juli in de schijnwerpers en het is de bedoeling dat dat elk jaar wordt herhaald, als het even kan als driedaags festijn.

Veel klassiek
Het nieuwe festival leunt wat muzikale programmering betreft sterk op klassieke muziek, maar wel passend in een festivalsfeer en altijd met het bijzondere decor van het gevangenisdorp en zijn dito verhalen. Het worden relatief korte optredens door mensen die al een naam hebben hoog te houden.

Voor de artistieke leiding is Amsterdammer Jan van den Bossche aangetrokken, die al meer met het festivalbijltje heeft gehakt. Aangetrokken door de bijzondere plek met zijn unieke verhalen is hij bezig gegaan met een programma met landelijke uitstraling. De drukte van Het Pauperparadijs wordt niet nagestreefd. Gehoopt op zo’n 3000 bezoekers.

Derde Gesticht als festivalhart
Het festival gaat bestaan uit een openingsfeest in een grote open tent op het terrein van het voormalige Derde Gesticht aan de Stoomweg. De volgende dag wordt dat ook het centrale punt, waar de hele dag wat te doen is, maar dan worden ook andere delen van het dorp benut voor optredens, verhalenvertellers en filmvoorstellingen.

Omdat het kort dag was om het programma vorm te geven is de eerste editie nog een tweedaags festival en wordt 7 mei pas het hele programma bekend (website www.festivalveenhuizen.nl). Het bestuur heeft inspiratie opgedaan bij het Oranjewoudfestival, het TV-programma Podium Witteman en Festival der Aa. Festivalgangers kunnen zelf hun programma samenstellen.

Vroeg opstaan voor verhalen van de begraafplaats
Van den Bossche geeft een mogelijke keuze: „Vroeg opstaan om op de begraafplaats verhalen te horen begeleid door fluitmuziek, dat een optreden inluidt in de koepelkerk van het Margaretha Consort. Dan per leenfiets naar Coco Maria voor een kop koffie en luister je naar de 40ste van Mozart door ensemble Pynarello. Je blijft nog even zitten voor pianoduo Scholtens/Jansen die de Schilderijententoonstelling van Moessorgski tot leven brengen.

In een schuur vlakbij begint dan een korte film over Puccini met begeleiding van Club Classique. De boevenbus brengt je naar het Verenigingsgebouw waar de beste pianist van het moment Julien Libeer een sonate speelt van Beethoven uit de tijd dat het verhaal van Veenhuizen begon. In de katholieke kerk brengt het Roden Girl Choristers een ode aan Sint Cecilia. Daar wordt ook het verhaal verteld van het fresco van de hand van een gedetineerde. Dan snel terug voor Shostakovich en ‘Zonsondergang’ van Respighi bij zonsondergang en een verrassend slot.” Maar er is volgens Van den Bossche ook een heel ander dagprogramma mogelijk.

Landelijke uitstraling
Voorzitter Rineke Marwitz vertelt dat de keuze voor een muziekfestival rechtstreeks uit het provinciaal cultuurbeleid komt, inclusief de opdracht om er een kwalitatief hoogstaand festival van te maken. Vooral klassiek, maar ook jazz en wereldmuziek komen aan bod.

„Echt bijzonder wordt het door de combinatie met verhalen en natuurlijk de plek. Die verhalen zijn mateloos interessant. Veenhuizen heeft erfgoed, maar ook heel veel immatrieel erfgoed. We hopen op de erkenning als werelderfgoed. We willen heel Veenhuizen graag bij het festival betrekken en zeker ook de scholen. We mikken op mensen die van muziek houden, maar ook van de festivalsfeer.”

Het festival kost zo’n 180.000 euro. Provincie Drenthe en gemeente Noordenveld dragen bij, zodat de prijs van een dagkaart de dertig euro niet te boven hoeft te gaan.