Advertentie

Browse By

Nationale Boomfeestdag valt in ‘t water

Fatou, Xari en Maud, leerlingen van de Poolster in Nieuw-Roden helpen wethouder Kirsten Ipema met het planten van een boom in de stromende regen. Foto: Erik Brand.

Een klein bos op De Poolster

NIEUW-RODEN – OBS De Poolster vierde vandaag de Nationale Boomfeestdag. Iedere groep zou vanmorgen om 8.30 uur tegelijkertijd rondom het plein een boom gaan aanplanten, maar de regen en de harde wind goede roet in het eten. De (feest)commissie van de school heeft op het laatste moment een alternatief programma in de aula van de school bedacht i.v.m. het herfstachtige weer. Zingen, voorlezen en Fatou, Xari en Maud die met wethouder Kirsten Ipema een mooie boom mochten planten. Dit gebeurde vanmorgen allemaal tijdens de #boomfeestdag op de Poolster in nieuw-Roden.

In nauwe samenwerking met de gemeente Noordenveld heeft een commissie, bestaande uit ouders en teamleden van De Poolster, dit ambitieuze project van de grond gekregen. Wethouder Kirsten Ipema was aanwezig zijn om deze bijzondere gebeurtenis luister bij te zetten. De Boomfeestdag vindt sinds 1957 ieder jaar plaats in ruim 280 gemeenten met zo’n 100.000 kinderen die 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend zijn dit jaarlijks zo’n 80 voetbalvelden. De organisatie wil met het evenement tevens aandacht vragen voor groene doelen zoals de landschaps- en groenontwikkeling en klimaatadaptatie en -educatie. Sinds de Klimaatakkoorden van Parijs (2015) en Rotterdam (2016) en het eind vorig jaar aangeboden Klimaatakkoord is Boomfeestdag actueler dan ooit, omdat het planten van bomen expliciet is opgenomen als klimaatmaatregel.

Het aanplanten van de eerste dertien bomen is op De Poolster het startsein voor het aanplanten van een Tiny Forest rondom het bovenbouwplein. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Naast dat de kinderen er uiteraard fantastisch kunnen spelen, kan er ook onder andere in het buitenlokaal geleerd over de natuur. Verder zal er een heus voedselpad worden aangelegd; 20 ‘eetbare’ bomen en maar liefst 150 ‘eetbare’ struiken zullen hier worden geplant.

Het ontdekbos sluit uitstekend aan op het eerder dit schooljaar opgezette ontdeklab. Op beide plekken wordt het onderwijs verrijkt door te ervaren. In het ontdekbos draait het om de natuur en in het ontdeklab gaat het over innovaties op gebied van wetenschap en techniek.

Het aanplanten van het kleine bos is onderdeel van de eerste fase van de aanpak van het plein, in de tweede fase zal er onder andere worden ingezet op de aanleg van een bijen- en vlindertuin.

Foto’s: Erik Brand©

Zingen, voorlezen en leerlingen die met wethouder Kirsten Ipema een mooie boom mochten planten. Dit gebeurde vanmorgen allemaal tijdens de #boomfeestdag op de Poolster in nieuw-Roden. Bekijk het filmpje en zie jij een bekende?

Geplaatst door Het Streeknieuws op Woensdag 13 maart 2019