Advertentie

Browse By

Maden in de kliko… Hoe kom ik er vanaf?

Iedereen is ze wel is tegen gekomen… Maden. Krioelend tussen het vuilnis. Ze geven ook nog is een nare geur af. Ik vind ze maar vies en ik wil er vanaf! Maar eerst even wat feitjes.

Wat zijn maden eigenlijk?

Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt. Een vlieg kan ongeveer 1000 eitjes leggen maar daarvan komt maar +- 15% uit. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden. Bizar eigenlijk…. Zoveel vliegen.. en toch is het maar 15% van de populatie als je nagaat dat 85% niet uitgekomen is..

De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.

Wat is de functie van maden?

Maden zijn niet erg. Sterker nog ze zijn best nuttig! Maden breken allereerst dood weefsel af. Ze kunnen enorm veel eten. Eén kilo maden die zich volledig kunnen uitleven kan na een week 300 kilo wegen. Dit geeft wel aan hoeveel deze kleine beestjes kunnen eten. Elk stukje voedsel in de kliko gaan ze bij langs. Vooral vleesresten is een aangename maaltijd voor maden. Hoe meer ze eten hoe sneller ze een vlieg worden. Als ze eenmaal een vlieg zijn dan verlaten ze de kliko.

Hoe bestrijd ik maden?

Er zijn een aantal manieren om maden te voorkomen en te bestrijden. Hieronder staat wat je kunt doen!

  1. Je kunt maden voorkomen in de kliko door oude kranten tegen de wanden aan te plakken, zodat etensresten niet aankoeken.
  2. Mochten er al maden in de kliko zitten, dan kun je een tak van de Hedera oftewel de klimop in de kliko leggen. Deze is giftig voor de maden.
  3. Maden vinden kokend heet water met azijn of groene zeep niet zo lekker en zullen snel verdwijnen.
  4. Je kan etensresten verpakken in iets wat dicht zit. Hierdoor kunnen vliegen niet bij het voedsel om daar eitjes in te leggen.
  5. Lavendel is een hele goeie bestrijder. Los van dat het de geur aanpakt, pakt het ook de maden zelf aan. Maden vinden lavendel smerig en gaan er zelfs aan dood! Verse lavendel kan gebruikt worden maar ook een luchtverfrisser met een lavendel geur.