Advertentie

Browse By

LET OP: Vanaf augustus wordt er een wespenplaag verwacht!

Wesp in de buurt? Zo zorg je ervoor dat je niet wordt gestoken

STREEK – Doodsbenauwd wanneer je een wesp ziet? Dan ga je het de komende tijd waarschijnlijk moeilijk krijgen. Vanaf augustus wordt er een wespenplaag verwacht, wat de kans op een wespensteek flink vergroot. Hoe kun je wespen het best uit je buurt houden? En wat moet je vooral niet doen?

Mensen die bang zijn voor wespen reageren meestal op dezelfde manier. Zodra ze een wesp in het vizier krijgen, springen ze op en gaan ze wild om zich heen slaan. Niet echt slim, want zo worden wespen alleen maar agressiever. Het beste is om zo rustig mogelijk te blijven en te wachten tot de wesp uit zichzelf weggaat.

Begin bij jezelf
Als je echt bang bent voor wespen, is dit natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hier wat handige tips om ervoor te zorgen dat wespen niet in je buurt komen.

  • Gebruik minder deodorant en parfum. Wespen zijn dol op zoete luchtjes, dus gebruik hier zo min mogelijk van.
  • Draag geen felle kleding. Wespen worden aangetrokken tot felle kleuren zoals geel, paars, rood en blauw, laat deze kleurtjes dus lekker in je kast hangen.
  • Bedek je eten en drinken. Wespen krijgen hun zoetigheid via de larven in het wespennest. Maar als het nest groter wordt en er minder larven in het nest zijn, komen ze ook op ons voedsel en drinken af.
  • Geen salami en tonijn. Lekker buiten eten? Probeer dan vleeswaren zoals chorizo, salami, ham en prosciutto te vermijden. Ook tonijn is geen goed idee. Eiwitrijk voedsel trekt wespen aan.

Natuurlijke tips en middeltjes om ze te verjagen
Mochten bovenstaande tips niet werken, dan kun je altijd nog in je keuken op zoek gaan naar deze middeltjes.

Koffiepoeder
Klinkt gek maar werkt echt. Strooi een beetje koffiepoeder in een bakje en steek het heel even aan met een lucifer. Je zult merken dat het niet zo lekker ruikt, maar dat vinden wespen dus ook. Wij ruiken de geur van de verbrande koffiepoeder op een gegeven moment niet meer, wespen echter wel.

Kruidnagel
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar een paar kruidnagels in. Je kunt dit het best op een schoteltje vlak bij je zetten. Ook mogelijk: leg de stukjes kruidnagel in een bakje met water. De geur die eruit opstijgt zal de wespen verjagen. Ook een paar druppeltjes kruidnagelolie op je kleding houdt de wespen bij je weg.

Koper
Wespen zijn absoluut niet weg van de geur van koper. Je kunt daarom koperen voorwerpen bij je neerzetten om wespen uit de buurt te houden. Bijvoorbeeld een paar koperen muntjes in een bakje op tafel.

Bevroren zak met water
Hang een zak met bevroren water (of ijsblokjes) in de tuin of op het terras. Door de schittering van de zon op de zak blijven de wespen uit de buurt.

Wierook
Wespen hebben een hekel aan wierook, dus gebruik er lekker veel van! Steek bijvoorbeeld wat wierookstokjes in de aarde in de tuin of in een bak met zand. Als je niet zo’n fan bent van wierook kun je ook geurkaarsen gebruiken.

Ammoniak
Vul een bakje met water en ammoniak en zet dit op een plek waar je veel last hebt van wespen. Je zult zien dat de wespen voortaan uit de buurt blijven.