Advertentie

Browse By

Leerlingen de Schans in Een helpen vogels de winter door!

ONDERNEMEND LEREN IN EEN

EEN –  Wethouder Henk Kosters had vrijdagmorgen de eer om als eerste iets moois kopen voor de vogels in zijn tuin bij de kraam van Samenwerkingsschool voor Daltononderwijs De Schans in Een. Daarna was het tijd voor de leerlingen om mee te doen met de vogeltelling en zelfgemaakte vogelvoertaarten en pindakettingen te verkopen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.30 tot 14.45 is de kraam geopend voor iedereen! 

Ondernemend leren
Leerlingen van De Schans leren voor het vak Wereldoriëntatie weinig uit boeken en veel uit de praktijk. Zo worden lessen voor natuur- en milieueducatie het liefst in de echte natuur gevolgd. Deze periode worden deze lessen aangevuld met ondernemend leren.

Bij ondernemend leren worden vaardigheden versterkt, zoals het omzetten van ideeën in daden, initiatief nemen, creativiteit en communiceren. De kinderen hebben een klein budget gekregen om te ondernemen. Het thema dat gekozen is, past goed bij deze tijd, namelijk vogels in de winter. Kinderen leren over vogels in de klas en maken ondertussen originele creaties om de vogels te voeren, zoals vetbollen in de vorm van cupcakes en taarten, pindakettingen etc.

Om tot succes te komen, moeten kinderen eerst nadenken wat hiervoor nodig is. Leerlingen gaan per groep, zelfstandig en in groepjes aan de slag om een plan van aanpak op te stellen. De volgende vragen komen hierbij aan de orde: Wat kopen we, wat maken we, hoe verpakken we het, hoe maken we reclame, wie beheert de kas etc. De leerkrachten hebben hierbij een coachende rol. Zij doen zelf een stapje terug en stimuleren leerlingen om samen te werken en risico’s te nemen. Zo zijn er al leerlingen bij winkels geweest voor verpakkingsmaterialen zoals zakken en taartdozen en is het eerste vogelzaad, vet en pinda’s reeds gekocht.

Verkoop
Er staat al een kraam in de school waarop de zelfgemaakte vogelvoertaarten een mooi plekje kunnen krijgen. Er is contact gezocht met de pers en er zijn posters gemaakt om op te hangen. Nu maar hopen op veel mensen die de vogelvoerproducten kopen, zodat het een succes wordt.