Advertentie

Browse By

Koninklijk lintje voor 87-jarige Hendrik Jongsma

RODEN – Hendrik Jongsma (87) is vanochtend Koninklijk onderscheiden. Hij kreeg de versierselen uitgereikt van burgemeester Klaas Smid in de kantine van het Volkstuincomplex ‘De Vrije Tuinders’, aan Westeresch in Roden. Het lintje komt Hendrik toe. Hij zette zich onder meer in voor eerste elftal van de voetbalvereniging ONR, bezorgt hij ook het evangelisatieblad de ‘Elizabeth Bode’ , loopt de heer Jongsma al met verschillende collectes, waaronder die van de Alzheimer stichting en de Nierstichting, is hij vanaf 1987 actief lid van de volkstuinvereniging ‘De vrije tijd tuinders’ in Roden. Hij is hier niet alleen bezig in zijn eigen tuin maar zet zich ook altijd in voor de gemeenschappelijke tuin en helpt hij bij alle activiteiten die worden gehouden bij de verenging. Zo helpt hij bij de jaarlijkse kerstbomen verkoop en de groente verkoop op de volkstuin en tot slot kan worden vermeld dat de heer Jongsma ieder jaar loten verkoopt voor de Vereniging van Volksvermaken in Roden. Kortom erg actief man en een verdiend lintje. 

De heer Hendrik Jongsma (87)

Vanaf 1990 bezorgt de heer Jongsma al de raambiljetten van het eerste elftal van de voetbalvereniging ONR bij de middenstand in Roden. Hij doet dit al jaren en zelfs nu nog op 87-jarige leeftijd.

Vanaf 1988 bezorgt hij ook het evangelisatieblad de ‘Elizabeth Bode’ bij mensen die niet meer in staat zijn om naar de kerk te gaan. Hier heeft hij ook een oorkonde voor ontvangen omdat hij dit al meer dan 25 jaar vrijwillig doet.

Vanaf 2005 loopt de heer Jongsma al met verschillende collectes, waaronder die van de Alzheimer stichting en de Nierstichting. Dit doet hij met veel plezier en hij is altijd heel gedreven om zoveel mogelijk binnen de halen voor de organisaties. Dit maakt ook dat hij een recordbedrag binnen haalde bij de collecte in Noordenveld.

Vanaf 1990 is de heer Jongsma al actief voor de werkgroep Oost-Europa. Zo heeft hij geholpen met kledinginzameling, verkoopt hij ieder jaar kerstukjes langs de deur en helpt hij bij de jaarlijkse snert verkoop. Hij staat bekend als de topverkoper. Hij is vijf keer mee geweest als vrijwilliger om kleding en spullen naar Roemenië te brengen.

Vanaf 1987 is de heer Jongsma al actief lid van de volkstuinvereniging ‘De vrije tijd tuinders’ in Roden. Hij is hier niet alleen bezig in zijn eigen tuin maar zet zich ook altijd in voor de gemeenschappelijke tuin en helpt hij bij alle activiteiten die worden gehouden bij de verenging. Zo helpt hij bij de jaarlijkse kerstbomen verkoop en de groente verkoop op de volkstuin.

Al jaren langs doet de heer Jongsma vrijwilligerswerk voor de protestantse kerk in Roden. Wanneer er klusjes gedaan moeten worden staat hij klaar. Ook heeft hij, samen met zijn echtgenote de zorg voor een vrouw uit de kerk, die niemand had, op zich genomen en alles geregeld toen ze is overleden en door de gemeente werd begraven. In de periode van 1990 tot 2005 heeft hij wekelijks mensen die niet meer in staat waren om zelfstandig van en naar de kerk of activiteiten van de kerk te gaan met zijn eigen auto van huis opgehaald en heen en weer gebracht.

Vanaf 2000 heeft de heer Jongsma samen met zijn echtgenote de afgelopen jaren kleding ingezameld voor Albanië. Hij stelde zijn huis beschikbaar als een inzamelpunt waar mensen kleding heen konden brengen. De kleding wordt gewassen, gestreken en gesorteerd. Wanneer ze weer een auto vol hebben verzameld brengen ze de kleding naar de verzamelpunten in Norg, Zevenhuizen of Smilde. Dit alles doen ze op eigen initiatief. Tot slot kan worden vermeld dat de heer Jongsma ieder jaar loten verkoopt voor de Vereniging van Volksvermaken in Roden.

Foto’s: Erik Brand