Advertentie

Browse By

Koen en Leon: Over markant gesproken

Rustig zittend op de bok van de kar, sigaartje in zijn mondhoek en elke bekende groetend. Dat is Koen Vorenholt op en top! Foto: Albert Willem Hummel©

Markante inwoners van het idyllisch Noord-Drentse dorp Roden. Iedereen kent wel iemand die op zijn eigen manier een beetje vreemd of anders dan de rest is. Andere markante verschijningen vallen juist op door niet op te vallen en je mist deze mensen pas, als je ze niet meer ziet. Ze vallen juist op door niet op te vallen en horen bij het dagelijkse beeld in en om het dorp. Nee, markant is zeker niet iets verkeerds, eerder iets typerend.

Koen Vorenholt is nu zo’n typisch straatbeeld in en rondom Roden, waarvan je direct ziet dat het een markante verschijning is. Rustig zittend op de bok van de kar, sigaartje in zijn mondhoek en elke bekende groetend, kun je hem in de wijde omgeving van het dorp tegenkomen. Bescheiden weet hij je te vertellen tijdens een praatje dat hij eigenlijk het span aan het trainen is voor zijn zoon Leon en dat deze al eens Nederlands kampioen klasse M vaardigheid met de pony Mevisto is geworden.

Zeker die mensen die Koen kennen weten dat de liefde voor paarden en pony’s niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Net zoals zijn vader bezit hij dezelfde passie voor de dieren en hij begint te glunderen als je zegt, dat je kunt zien dat zijn zoon deze bijna bezetenheid ook bezit. En zachtjes fluistert hij er dan vaak achteraan, hoe zijn vrouw Janneke de beide heren steunt en dat zonder haar er eigenlijk niets gaat. Da’s belangrijk in een goed team is zijn mening.

En een hecht team mag je de Vorenholtjes wel noemen. Bijna dertig jaren geleden begonnen de twee met een stal in het gebied ten noorden van Roden. Veel Roners kennen dit gebied als ‘de Hoagen’. Dit gebied werd in het verleden gekenmerkt door de vele houtwallen en hagen van voornamelijk sleedoorns en dankt zijn naam hieraan. Toen de twee rond het jaar 2001 overgingen op shetlandpony’s, ook shetlanders genoemd, kreeg de stal zijn huidige naam ‘de Hagen’. Met opzet werd de Nederlandse naam gekozen, de originele naam in het dialect bleek voor veel mensen moeilijk uit te spreken.

Samen vormt het gezin Vorenholt het Menteam de Hagen, waarbij Koen de trainingen op zich neemt, Leon de prijzen binnen weet te slepen en Janneke voor de broodnodige catering zorgt. Alles bij elkaar genomen is het houden van pony’s en geiten voor veel Roners in het buitengebied van het het dorp heel gewoon. Dus echt opvallend is het niet. Maar het beeld van Koen glimlachend op de bok en met een sigaartje in zijn mondhoek, is op z’n minst markant te noemen en hoort voor altijd bij de uitstraling van het prachtige Drentse dorp Roden.

Door Albert Willem Hummel