Advertentie

Browse By

Klaas Smid ontving eerste exemplaar van ‘Paupers en Boeven’

BOEKPRESENTATIE PAUPERS EN BOEVEN

VEENHUIZEN – Donderdag vond in het Gevangenismuseum de presentatie plaats van het nieuwe boek van Jan Libbenga: ‘Paupers en Boeven: 200 jaar strafkolonie Veenhuizen’. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Klaas Smid.  Van pauperparadijs tot strafgevangenis: de Drentse kolonie Veenhuizen kent geen gelijke. Wat begon als sociaal experiment van generaal Johannes van den Bosch groeide uit tot een speeltuin van justitie. De kolonie had als eerste een Open Gevangenis, kampen voor Jehovah’s

Getuigen en verkeersdelinquenten, drugsvrije afdelingen en een werkkamp voor jongeren. Behalve de Vier van Breda, meesterkraker Aage M., de Heinekenontvoerders en crimineel Stanley H., zaten hier ook heel wat bekende Nederlanders die wegens rijden onder invloed als straf bomen moesten kappen.
Auteur Jan Libbenga dook vier jaar lang in de woelige geschiedenis van het dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht; zijn vader was hoofd Administratie van strafgevangenis Norgerhaven. Libbenga raadpleegde veel, soms amper geopende archieven en sprak met ouddirecteuren, oud-medewerkers en ex-gevangenen. Paupers en boeven, waarin voor de eerste keer het volledige verhaal van het bajesdorp staat beschreven, bevat tal van nieuwe feiten.