Advertentie

Browse By

Inbrekers in Westerkwartier erg succesvol!

Aantal inbraakmeldingen in de provincie Groningen daalt fors

In het eerste kwartaal van 2019 werden in de provincie Groningen 14,7% minder inbraakpogingen gedaan dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van de meest recente nationale Politiecijfers. De grootste kans op succes hadden inbrekers in de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier, waar negen op de tien inbraken succesvol verliepen (88,9%).

Begin 2019 werd 332 keer een inbraakincident gemeld bij de Groningse politie. In dezelfde maanden in 2018 waren er nog 389 meldingen. In de gemeente Westerkwartier was sprake van een ruime afname ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 met 54,6% minder incidenten.

Grootste kans op inbraken in Groningen

In het eerste kwartaal van 2019 probeerden criminelen in de gemeente Groningen 188 keer in te breken, meer dan de helft van alle inbraken in de provincie Groningen. Inbraken mislukten daar echter redelijk vaak vergeleken met sommige andere gemeenten. De grootste kans op succes hadden ze in de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier, waar negen op de tien inbraken succesvol verliepen (88,9%).

Het is niet verrassend dat in Groningen de meeste inbraken plaatsvinden, aangezien het veruit de grootste gemeente van de provincie is. Maar als inwoner van Groningen is het ook waarschijnlijker dat je met een inbraak te maken krijgt: per 1.000 inwoners is de kans op een inbraak 46,7% groter dan in andere Groningse gemeenten. Ten opzichte van andere gemeenten is er juist een kleine kans op een succesvolle inbraak in de gemeenten Loppersum (-77,1%) en Appingedam (-62,4%).

Vaker geslaagde inbraakpoging
Inbrekers slaagden in de gemeente Groningen in vier op de vijf pogingen (79,8%). In dezelfde periode van 2018 mislukte nog meer dan een kwart van de inbraakpogingen. De grootste kans op succes hadden inbrekers in de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier, waar negen op de tien inbraken succesvol verliepen (88,9%).

Het volledige onderzoek, inclusief gemeentelijke data, is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/inbraakmonitor-groningen/