Advertentie

Browse By

Hoge Opkomst van 62%: PvdA grootste in Noordenveld

Forum voor Democratie slaat ook toe in Drenthe, maar komt in Noordenveld pas op plek vier

Op 20 maart ging 58,77% van de kiesgerechtigden in Drenthe naar de stembus om een stem uit te brengen voor Provinciale Staten van Drenthe. Dat is 7,77% meer ten opzichte van 2015, toen dit percentage 51% % bedroeg. In totaal betreft het 228.193 geldige stemmen.

De uitslag van de verkiezingen zorgt voor een enorm aardverschuiving in het politieke landschap, want Forum voor Democratie komt uit het niets in grootte gelijk met de Partij van de Arbeid en de VVD met zes zetels in de Staten. De PvdA is weliswaar de grootste partij in het aantal stemmen maar verliest wel een zetel ten opzichte van vier jaar geleden.

Voor de VVD, die vier jaar geleden de grootste partij was, is de verkiezing op een teleurstelling uitgelopen. Hoewel de partij in veel gemeenten de grootste is, moet het in absolute aantallen stemmen de PvdA en FVD voor laten gaan. De liberalen gaan, net als de PvdA, terug van zeven naar zes zetels.

Achter de PvdA, FVD en VVD eindigt CDA als vierde. De partij lijdt een nederlaag en gaat van zes naar vijf zetels. GroenLinks groeit van twee naar vier zetels en is nu de vijfde partij van Drenthe. De PVV, SP en D66 verliezen fors, allen twee zetels. De Partij voor de Dieren komt nieuw in de Drentse Staten met een zetel…

PvdA grootste in Noordenveld
De Drentse prestatie van FVD is bijzonder, maar blijft toch licht achter bij het landelijke beeld. Daar is de partij de grootste partij geworden. Opvallend was dat Forum tijdens de campagne in Drenthe vrijwel onzichtbaar was. In Noordenveld kreeg de PvdA de meeste stemmen. VVD is met 14,5 procent van de stemmen de tweede partij. GroenLinks en Forum voor Democratie ontlopen elkaar weinig. GroenLinks is net iets groter met 22 stemmen meer. In totaal bracht ruim 62 procent van de kiesgerechtigden in Noordenveld een stem uit. Dat is dus ruim boven het gemiddelde in Drenthe.