Advertentie

Browse By

Heruitgave roman over Tolbert rond 1900

TOLBERT – Op 6 april presenteert Oudheidkamer Fredewalda samen met Uitgeverij EigenZinnig om ongeveer 11.30 uur de heruitgave van De Fakkel van Wytze Keuning in de Cazemierboerderij te Tolbert.

Deze bijzondere “roman uit het Groningse boerenleven” is voor het eerst verschenen in 1942 bij de Wereldbibliotheek. De schrijver Wytze Keuning (1876-1957) komt uit Tolbert, en zijn roman speelt zich af rond 1900 in het fictieve dorp Woudbuurt. Maar er zijn opvallend veel gelijkenissen met het Tolbert van toen, die niet op toeval berusten. Hoewel het verhaal verzonnen was, vielen alle personages te herleiden naar toen levende personen en de beschreven locaties naar concrete adressen in Tolbert.

Marjan Keuning, kleindochter van Wytze Keuning, heeft het verhaal hertaald in hedendaags Nederlands. De dialogen zijn in het Groningse dialect blijven staan, zoals het toen gesproken werd in het Westerkwartier. Deze mooie, soms harde, maar ook ontroerende beschrijving van het leven kort na 1900 in een klein Gronings dorp is sfeervol aangevuld met oude foto’s en ansichtkaarten van – voor het verhaal – belangrijke en herkenbare plekken in Tolbert en omgeving uit het begin van de twintigste eeuw.

Stichting Oudheidkamer Fredewalda bestaat 25 jaar. Om dit te vieren is besloten een beroemde Tolberter, Wytze Keuning, centraal te stellen en te eren. De heruitgave van dit historische document past naadloos binnen dit thema. Wytze Keuning was een bijzondere en veelzijdige man: onderwijzer, schrijver en muziekrecensent, die ook enige tijd voor het Nieuwsblad van het Noorden heeft gewerkt als corrector en op de redactie.

In de loop van het jubileumjaar 2019 worden er tal van activiteiten rondom de Tolberter schrijver, die vooral in India populair is geworden, georganiseerd. Op 6 april vindt de feestelijke aftrap plaats tijdens de Fredewalda-dag in de Cazemierboerderij.