Advertentie

Browse By

Herfstconcours Norg

Herfstconcours Norg 2019

NORG – Op zondag 1 september 2019 vindt het Herfstconcours weer plaats in Norg. Dit jaarlijkse tuigpaardenevenement is al 27 jaar een vast onderdeel op het programma van veel rijders uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Zij komen met hun aanspanningen naar de Brinkhofweide om er deel te nemen aan één van de vele rubrieken. Het publiek bestaat onder andere uit kenners en liefhebbers, maar ook voor de geïnteresseerde toeschouwer zonder specifieke kennis van deze tak van paardensport is er veel te zien en te ontdekken. Kijk eens naar de  verschillende rijtuigen bijvoorbeeld: met 2 wielen of met 4, boerenwagens en zogeheten ‘Spiders”. Dit zijn rijtuigen die al sinds het eind van de 18e eeuw gebouwd werden. Het zijn oorspronkelijk driepersoons rijtuigen, met 2 zitplaatsen voor en 1 achter; het knechtenbankje. De Spiders hadden vaak enorme wielen, waarvan de achterste groter waren dan de voorste.

Voor al deze verschillende rijtuigen spannen de rijders hun paarden. Er wordt gereden met zowel één- als tweespannen en er zijn aparte damesnummers. Bij deze damesnummers dragen de rijdsters vaak prachtige kledij, passend bij hun rijtuig en (de kleur van) hun paard.

Naast al deze aanspanningen worden er diverse shows geboden. Zo zal er een pas-de-deux te zien zijn, uitgevoerd door de gerenommeerde dressuuramazones Laura Zwart en Ellen Wynia. Zij behoren tot de top van de Noord-Nederlandse dressuur en zullen het publiek ongetwijfeld een prachtige kür voorschotelen. Ook wordt er een demonstratie mennen gegeven. Waar het er bij de tuigpaarden om gaat dat er zoveel mogelijk actie te zien is (het hoog optillen van de voorbenen en het goed gebruiken van het achterbeen), ligt bij het mennen de nadruk op het correct rijden van een vaardigheids-, marathon- of dressuurproef. Een ander verschil is dat bij mennen ook met de leidsels 1 hand gereden kan worden.

Vast onderdeel van het programma is de kinderrubriek: kinderen tot 18 jaar mogen alvast oefenen voor het echte werk door deel te nemen aan deze rubriek. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte. Het gaat bij deze rubriek nog niet om het ‘tuigen’, maar om het aangespannen rijden in het algemeen, dus deelnemen kan met elk paard of elke pony. Opgeven kan nog bij Lucy Stevens, info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Een bijzondere rubriek is die van de Young Riders. Om jeugdigen te stimuleren mee te doen aan de tuigpaardensport staat voor Young Riders t/m 15 jaar de Noord-Nederlandse finale op het programma. Zij kunnen meedoen met hun paarden en krijgen begeleiding van volwassen en ervaren rijders. De juryleden beoordelen hun optreden en stellen de prijzen beschikbaar.

Op zondagmiddag 1 september staan al deze rubrieken en shows voor u op het programma van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang tot het concours op de Brinkhofweide is gratis. Voor meer informatie kunt u de website www.stichtingnorgermarktconcours.nl raadplegen.