Advertentie

Browse By

GOMOS gaat voor periodetitel in Roden

Zondag gaat het dan toch eindelijk gebeuren, de eerste derby van het seizoen. De uitwedstrijd tegen Roden werd dit seizoen al twee keer afgelast maar aanstaande zondag wacht poging nummer drie, en dat op 1 april (geen grapje). Hieronder een voorbeschouwing op het beladen duel in Roden (door Jasper Boer).

Er staan voor GOMOS zondag niet alleen drie punten op het spel. De ploeg van trainer Wim Bakering kan namelijk de eerste periodetitel binnen slepen. De Norgers hebben aan één punt genoeg, maar zullen uiteraard op zoek gaan naar de overwinning. Trainer Bakering liet afgelopen weekend al weten niet te kunnen spelen op een gelijkspel. “Zo ben ik niet, maar uiteraard bekijken we hoe de wedstrijd zich verloopt”. GOMOS gaat in ieder geval met veel zelfvertrouwen naar Roden. Concurrent GVAV-Rapiditas werd in Groningen op de pijnbank gelegd, het werd 0-3. Door doelpunten van Guido Koolen, Ronald Sloots en Jordi van Esch kwam de eindstand al voor de rust op het scorebord. Door deze overwinning is GVAV-Rapiditas, wat overigens nog wel evenveel punten heeft als GOMOS maar al vijf wedstrijden meer speelde, geen concurrent meer. De strijd om de titel in de 2e klasse K zal normaal gesproken gaan tussen GOMOS en SC Stadspark. Beide teams komen elkaar halverwege de maand mei tegen in Groningen. De formatie uit Norg heeft twee verliespunten minder dan de Groningers, maar moeten nog wel een aantal wedstrijden inhalen. Om te beginnen aanstaande zondag tegen Roden.

De tegenstander
Voetbalvereniging Roden werd opgericht op 1 augustus 1929. Het had weinig gescheeld of de Roder Football Club speelde zijn wedstrijden onder de naam Hercules. Maar die naam bestond al, toen nog bij de Groninger Voetbal Bond (GVB). Toen werd besloten onder de naam van Voetbalvereniging Roden te gaan spelen. De wedstrijden werden toen nog gespeeld op “Busschers Kaampie”, een terrein gelegen naast het Sterrebos aan de Lieverseweg. Sinds 1955 speelt de Rôner voetbalclub haar thuiswedstrijden op het huidige sportpark aan de Norgerweg.

Roden was vorig seizoen dichtbij promotie naar de 1e klasse. De beslissingswedstrijd tegen Noordster werd echter na verlenging met 1-3 verloren. Robin van der Tuin scoorde in zijn afscheidswedstrijd nog de gelijkmaker, maar Noordster trok in Rolde aan het langste eind. De 18-jarige aanvaller speelt inmiddels voor Be Quick 1887, maar in Haren komt hij voornamelijk uit in het tweede elftal. Afgelopen zomer werd Enrico Wardenier zijn opvolger. De spits kwam over van VEV’67 en moest in Roden de vertrekkende Van der Tuin doen vergeten. De laatste weken is hij erg op schot, dus GOMOS is gewaarschuwd. Ondanks zijn twee doelpunten ging Roden afgelopen zondag thuis wel onderuit tegen Hoogezand. De Rôners leken lang op weg naar de overwinning maar kregen in de laatste minuten van de wedstrijd de deksel op de neus. De gasten uit Hoogezand wonnen door twee late treffers met 2-3. Roden eindigde het duel, overigens net als Hoogezand met tien man. Maurice Brouwer moest met twee keer geel en dus rood het veld vroegtijdig verlaten. Hierdoor is hij zondag geschorst tegen GOMOS. Wie wel van de partij zal zijn is Yonathan Ahlers (foto onder). De in Langelo wonende linksachter speelde jarenlang in het shirt van GOMOS maar vertrok als C-junior naar Achilles 1894. Ahlers is na zijn vertrek uit Assen alweer bezig aan zijn vierde seizoen in Roden. Waar hij in Norg voornamelijk als vleugelaanvaller acteerde staat hij nu als linksback geposteerd. Ahlers is een tijdje afwezig geweest door een breuk in zijn middenvoetsbeentje maar is inmiddels volledig hersteld. Afgelopen zondag maakte hij tegen Hoogezand de volle 90 minuten mee. Hij laat weten erg veel zin te hebben in de derby tegen GOMOS. “Ik denk dat er heel veel strijd van beide kanten verwacht kan worden”.

Roden heeft naast Wardenier nog een gevaarlijke man voorin lopen. De boomlange Rene de Vries is ook spits van beroep en pikt regelmatig een doelpuntje mee. Vorig seizoen stond de teller op 25. Maar of hij zondag aan de aftrap zal staan is nog maar de vraag. Tegen Hoogezand moest hij al voor de rust het veld geblesseerd verlaten. Zijn vervanger was toen Stan Idema. De verdediger zou eigenlijk van trainer Harry Zwiers starten maar kwam in de knoei met de zomertijd. Hij kwam te laat en mocht een plaatsje zoeken in de dug-out. Roden kent een wisselvallig seizoen, want in 2018 werd ook al thuis verloren van laagvlieger Amicitia VMC. Met 31 punten uit 16 wedstrijden staat het voorlopig op de zesde plaats. Het is vaak alles of niet, want de ploeg uit Roden speelde nog maar één keer gelijk.

De historie
Hoewel er de laatste seizoenen geen wedstrijden plaatsvonden tussen beide verenigingen kent de derby een rijk verleden. Voor de laatste ontmoeting in Roden moeten we terug naar het seizoen 2011/2012. Onder leiding van trainer Bernd van Bolhuis werd de derby destijds verloren. Erwin de Boer scoorde namens GOMOS nog de gelijkmaker, maar door doelpunten van Bert Roede, Maikel Kenter en Martijn Plukker werd het 3-1 voor Roden. De Norgers kende een moeilijk seizoen en degradeerden toen ook uit de 2e klasse K. In 1999 ging het opnieuw mis voor GOMOS. Roden boekte toen een moeizame 2-0 zege. Als kijkspel viel de Noordenveld-klassieker tegen. Debet daaraan was vooral de rode kaart voor Reint-Jan Auwema. De middenvelder kreeg al snel twee gele kaarten en moest na twintig minuten het speelveld verlaten. Weer een seizoen later zaten de Rôners GOMOS opnieuw dwars. GOMOS kon kampioen worden in Roden, maar door een 2-2 gelijkspel konden de bloemen voor de zoveelste keer terug. De ruim 1500 aanwezige toeschouwers zagen een derby vol spanning en sensatie, met hier en daar een opstootje. Roden kwam door doelpunten van Paul Dijkhuizen en Rick van der Veen op een 2-0 voorsprong, maar door treffers van Stefan Ensing en Arjan de Vries werd het alsnog 2-2. Maar verder kwam GOMOS niet, waardoor GOMOS het kampioenschapen moest uitstellen. De donderdag erna werd GOMOS alsnog kampioen. De beslissingswedstrijd tegen Zuidhorn werd gewonnen. In Vries werd het maar liefst 5-0. Tijdens het seizoen 1997-1998 won GOMOS voor het laatst op bezoek bij Roden. GOMOS zegevierde met 1-5 door treffers van Gert-Jan Holt (2x), Jan-Pieter Dekker (2x) en Reinald Arends.