Advertentie

Browse By

Firma Heijs wil graag haar EI kwijt

LEEK – Pluimveeslachterij Heijs in Leek is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gesloten. Volgens de NVWA heeft het slachthuis de regels voor diergezondheid en dierenwelzijn onvoldoende onder controle. Pas wanneer het slachthuis een goed onderbouwd plan van aanpak heeft gemaakt mag de pluimveeslachter weer open. Vele media schreven hier over, maar de familie Heijs denkt er heel anders over en wil graag haar ei hierover kwijt. Op verschillende Facebookpagina’s van de familie Heijs staat hun visie geschreven. Lees Hieronder!

Klaas J Heijs schrijft onderstaande

Vaak sta je er niet bij stil….. Het is een bewogen week geweest, een week waarin mij heel duidelijk is geworden hoe sterk en flexibel wij met zijn allen in ons mooie bedrijf zijn. Wij hebben als bedrijf het besluit genomen om eenduidig naar buiten te treden over het ‘stil leggen’ van ons bedrijf. Ik ga daar verder ook geen uitspraken over doen. Wat je dan zoal opvalt in zo’n week is dat de media en de reacties op social media vele kanten op gaan. Van heel negatief naar heel positief. Iedereen heeft een mening en daar is niks mis mee. Wel is het jammer dat vaak de negatieve reacties komen van mensen die vaak geen beeld hebben van ons bedrijf. Een bedrijf dat opgericht is in 1931. Ik heb net de deur dicht gedaan en lopend door de hal van ons kantoor zag ik weer de oude bakfiets staan. Het besef kwam ineens weer bij mij boven dat deze oude bakfiets mede het begin is geweest van het mooie bedrijf waar ik werk. Op de oude eierkorf staat GEBR HEIJS LEEK. 2 gebroeders,Jan en Klaas heijs die met eieren op pad waren voor de handel. Later zijn deze 2 gebroeders begonnen met het slachten van oude kippen. Met hard werken hebben deze 2 gebroeders samen met hun medewerkers dit mooie bedrijf opgebouwd. Later is dit over genomen door de zonen van deze 2 gebroeders,Piet,Johannes en Piet Heijs. Met hard werken,veel inzet en de ‘pioniers’ mentaliteit hebben zij ook weer samen met hun medewerkers dit mooie bedrijf verder kunnen opbouwen en uitbreiden. Generaties hebben bij de gebroeders Heijs gewerkt en ook veel mensen die bij ons werken maken nu mee dat de 3e generatie van de familie Heijs binnen het bedrijf werkzaam is. Ik persoonlijk ben trots op ons bedrijf. Een familie bedrijf waar wij elkaar bij naam kennen. Een familie bedrijf waar deze week weer duidelijk is geworden dat iedereen de schouders er onder zet en de kop niet laat hangen. Een familie bedrijf waar het licht pas uit gaat als het werk klaar is. Een familie bedrijf waar veel mensen al 20,25,30,35,40,45 en sommige medewerkers zelfs al 50 jaar werken of gewerkt hebben. Dat zegt in mijn ogen heel veel. Vaak hebben mensen er niet bij stil gestaan……..dat de negatieve reactie die zij geschreven hebben op de artikelen die in de media zijn verschenen de afgelopen week voor ons allemaal bij de gebroeders Heijs kwetsend kunnen zijn. Vaak sta ik er niet bij stil……. dat ik trots ben op het bedrijf dat ooit mede begonnen is met een bakfiets. Dat ik trots ben op de mensen die samen met onze familie dit alles hebben opgebouwd. 2 wielen,trappers,een frame,een stuur,een zadel en een eierkorf doen mij er aan herinneren waar dit alles waar ik nu sta ooit begonnen is…………en daar sta je dan wel even bij stil
Heleen Heijs-Bakker schrijft onderstaande

TROTS

Wat ben ik onwijs trots allereerst op mijn lieve man KJ en daarna op mijn schoonfamilie!!! Wat slaan ze zich goed door deze golf aan negatieve publiciteit rondom hun prachtige familiebedrijf. De onwaarheden die gepubliceerd worden maken mij allereerst boos, kwaad en gefrustreerd maar daarnaast ook erg verdrietig en lamgeslagen. Ook verbaas ik mij meer en meer over Nederland. Op een kleine slachterij laten we gerust 4 nvwa controleurs rondlopen a 120.000€ per persoon die betaald wordt door ons allen, de maatschappij. Van gemeenschapsgeld.

Voedselveiligheid is nooit in het geding geweest. Dus ze staan daar enkel en alleen om te controleren of er dierwelzijn in het geding is. Of een kip per ongeluk met een veer tussen een lade komt…. tja echt daar gaat het om want ergere dingen overkomen de dieren niet.

We kunnen met elkaar er niet voor zorgen dat onze ouderen op tijd zorg krijgen. Niet langer dan noodzakelijk in een vieze luier liggen met hun eigen uitwerpselen. Fatsoenlijk eten krijgen ipv massa productie uit een zakje. Want daar is geen geld voor notabene…..

Ook vinden we het maar “normaal” dat we gerust 32-34 kids in 1 klas drukken. Want voor extra leerkrachten is geen geld…..

Verder wordt onze eigen bijdrage voor zorg elk jaar hoger onder het mom: de zorg wordt steeds duurder door de vergrijzing en er is geen extra belastinggeld om dit gat te dichten….

Nee wij maken ons druk om een kip die met een veertje/vleugeltip tussen een klep van een lade komt….. een kip die wij vervolgens met z’n allen opeten!!!

Daarom proberen we een slachterij te sluiten. Een slachterij die wel voor zeker 100 gezinnen uit de regio zorgt. Al heeeel lang. 100 gezinnen die vervolgens ook aankloppen voor gemeenschapsgeld.

Stel dat dit gaat lukken, dan volgt de volgende slachterij want de regels in Nederland zijn niet te doen, voor niemand. Dus over enkele maanden/jaren is er geen kip meer te koop in Nederland waarvan bekend is waar hij vandaan komt, wat hij te eten of geïnjecteerd heeft gekregen en al helemaal niet wat voor “beter leven” hij heeft gehad. Want geloof mij, in onze buurlanden nemen ze het niet zo nauw met het dierwelzijn…. en ook niet met de voedselveiligheid.

Ik hou mijn hart dus vast voor deze ontwikkeling en ik hoop dat het recht houden van de rug door Heijs op dit moment in deze zorgt voor de kanteling die Nederland nodig heeft. Terug naar normaal. Nogmaals ik ben onwijs trots op mijn schoonfamilie. Je moet het maar durven!!

Bedankt voor alle steun en lieve berichten tot nu toe. Fijn dat er ook nog mensen om ons heen zijn met gezond verstand en verder lezen en kijken dan hun neus lang is!