Advertentie

Browse By

Feestelijke ingebruikname 15e AED in gemeente Leek

LEEK – Op vrijdag 21 april 2017 wordt op feestelijke wijze de vijftiende AED in gebruik genomen in de gemeente Leek. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In de gemeente Leek zijn er ongeveer 200 burgerhulpverleners die via het systeem van HartslagNu door 112 worden gewaarschuwd voor iemand die getroffen wordt door een hartstilstand. Omdat een reanimatie binnen 6 minuten moet starten, is een goede spreiding van AED’s noodzakelijk.

De AED in Tolbert wordt geplaatst aan de buitengevel van de Kringloopwinkel. Na de officiële ingebruikstelling verzorgt GroningenHartveilig om 16.30 uur in de kantine van Novatec een presentatie over reanimatie. Ook wordt uitgelegd hoe het netwerk van burgerhulpverleners HartslagNu werkt. Mensen met een reanimatiecertificaat kunnen zich direct als burgerhulpverlener aanmelden bij dit netwerk. Belangstellenden zonder certificaat kunnen zich na afloop opgeven voor een cursus, die door de gemeente Leek wordt gesubsidieerd.

Tijdens de activiteiten zijn op de locatie parate hulpdiensten aanwezig met onder meer voertuigen van brandweer, politie en ambulance. Iedereen wordt uitgenodigd de ingebruikname en de aansluitende presentatie bij te wonen. Novatec zorgt daarbij voor een drankje en een hapje.

De plaatsing van de AED is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ondernemersfonds van Leek (OVL). Sinds enige tijd hangt er ook een defibrillator aan de gevel van het gemeentehuis van Leek.

Dat feestelijke ingebruikname van de 15e AED is tussen 15.00 en 17.00 uur bij de Kringloopwinkel van Novatec aan de Oldebertweg 60 in Tolbert. Om 16.00 uur verricht wethouder Hans Morssink de officiële handeling.