Advertentie

Browse By

Debatteren en lobbyen voor leerlingen het Valkhof

Democracity: kinderen leren wat democratie is

RODEN – Leerlingen van groep 8 van OBS het Valkhof uit Roden speelden het spel Democracity in de raadszaal van de gemeente Noordenveld. Door dit spel leren de leerlingen hoe onze democratie werkt.

Hoe werkt een democratie?
Met het educatieve doe-programma Democracity maken kinderen kennis met democratische besluitvorming. Ze brengen een bezoek aan het gemeentehuis en bouwen samen een stad. De kinderen doen dat met verschillende elementen: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer et cetera. Voor de inrichting van de stad richten ze verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Burgemeester Klaas Smid: “Om flexibel te kunnen inspelen op de behoefte van de scholen om het spel te spelen is afgesproken dat de gemeenten Tynaarlo, Assen en Noordenveld de beschikking krijgen over twee spelen. Vrijwilligers uit de gemeenten worden door ProDemos, ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’, opgeleid om het spel te begeleiden. Deze overeenkomst geldt voor twee jaar om te zien hoe dit bevalt. We proberen met dit spel de jeugd meer te betrekken bij de democratie en politiek.”