Advertentie

Browse By

De ‘windhoos’ of ‘tornado’! Een week later……!

Het is vandaag alweer een week geleden dat een flinke windhoos c.q. tornado in de nacht van dinsdag op woensdag flink huisgehouden heeft in vele dorpen in de regio zoals o.a.: Norg, Peize, Roden, Peest, Leutingewolde, Nietap en Leek. Honderden bomen konden de orkaankracht niet aan en braken door als luciferstokjes of werden met enorme kluit en wortel uit de grond getrokken. Een paar uur later toen het licht werd kon men de enorme schade pas echt met eigen ogen goed zien. Op de plekken waar de ‘windhoos’ langsgetrokken was, lag het vol met bladeren, takken en omgevallen bomen. Sommige pechhebbers hadden een boom op hun auto, huis of vogelhok liggen. Diverse wegen waren afgesloten voor al het verkeer en daar was de brandweer, medewerkers van de gemeente of de mannen van andere ingehuurde hoveniersbedrijven uit de regio al uren aan het werk om de enorme ravage op te ruimen. 

Het is nu een week later……. vele bedrijven zijn nog druk bezig om de puinzooi op te ruimen. De hele week hoorde je kettingzagen brullen en in de avonduren kwamen de aanhangwagentjes achter de auto en gingen de mensen op ‘zoek’ naar hout. Want dat was er genoeg! Langs vele straten lagen en liggen hoge stapels gezaagd hout. Het meeste (eiken)hout is nu door iedereen opgeruimd en af en toe hoor je nog op de achtergrond het lawaai van de grote houtversnipperaars. Mooie bomen en vooral grote bomen hebben helaas het loodje gelegd, maar gelukkig staan er nog genoeg in deze groene omgeving. Maar het is niet hopen dat door de klimaatsveranderingen dit een vaak terugkomende natuurverschijning is, want dan blijft er weinig over van deze groene gemeentes!

Hieronder enkele foto’s van plekken waar het vorige week op een rampgebied leek en waar men druk bezig is geweest met het opruimen van de ravage!.

Foto’s: Erik Brand