De natuurbrand en de gevolgen daarna
ALTEVEER – De grote natuurbrand in het Mensingebos was zondagavond tegen 20.00 uur onder controle en werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Daarna was het grootste gevaar geweken voor mens en dier. Een groot aantal brandweermannen en vrouwen uit de wijde omgeving werden opgeroepen om de brand die er woedde, te blussen. Een sterke brandlucht hing zondag in de dorpen als Roden, Nieuw-Roden, Nietap en Leek en de mensen moesten hun ramen en deuren gesloten houden.
De brandweer keek met drones of er op bepaalde plekken nog brand woedde. Zowel een deel van het bos als een deel van het heidegebied stond behoorlijk in brand. Er is een redelijk groot gedeelte van de mooie natuur verloren gegaan. Men spreekt wel over een oppervlakte van dik tien hectare heide en bosterrein. Ook de oorzaak van de brand is tot nu toe nog niks bekend.
Noordenveld riep de mensen op om thuis te blijven en niet te gaan kijken naar de brand. “Voor uw en onze veiligheid verzoeken wij iedereen om niet naar de plek van de brand te komen, de hulpdiensten de ruimte te geven en om zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden en afstand te bewaren”, zo berichtte de gemeente Noordenveld via hun sociaalmedia-kanalen. Helaas hield niet iedereen zich hieraan en moest de politie diverse mensen waarschuwen en wegsturen.
Bosbrand en de gevolgen ervan
De bossen worden ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied erg belangrijk voor het leven op aarde. ‘Als je de krantenkoppen mag geloven is brand altijd slecht en zou het de natuur verwoesten. Maar niets hoeft minder waar te zijn. Brand brengt vaak verjonging. Vaak zie je een paar dagen na brand alweer groen gras terugkomen, en het verjongt ook heidevelden. In het buitenland zijn er plantensoorten die zelfs vuur of rook nodig hebben om te ontkiemen. Brand is een natuurlijk proces dat nodig is om het bos periodiek op te ruimen. Als je brand altijd onderdrukt, zoals in de Verenigde Staten de afgelopen tientallen jaren wordt gedaan, dan wordt het bos zo overgroeid dat als er dan brand uitbreekt , deze enorm explosief is. Frequente kleine branden zijn daarmee een effectieve manier om het risico op grote branden in te perken.
Maar het kan ook zijn dat brand wel schade aanricht met name als het te vaak op dezelfde plek voorkomt, bijvoorbeeld als planten nog geen zaad hebben kunnen zetten en dan alweer verbrand worden, of als de brand heel intens is. En als veengebieden verbranden, zoals nu veel in het Verenigd Koninkrijk, dan groeit dat echt enorm traag weer terug. Op plekken waar de bodem heet wordt tijdens een brand en waar de begroeiing de bodem niet meer beschermt, kan brand voor erosie en ook overstromingen zorgen’, aldus de onderzoekers van Wageningen University & Research. We wachten het maar af!
Hieronder foto’s van de ravage direct na de brand.