Advertentie

Browse By

Corona ook in Roden

Corona en de gevolgen

Terwijl inwoners van Noordenveld over elkaar heen buitelen alsof het eerste officiële slachtoffer een hele omslag breng zit een aantal gezinnen al in quarantaine zonder test. 

En al na 2 dagen word pijnlijk duidelijk dat dit toch iets is waar we serieus rekening mee moeten houden. Ook al lachten we vorige week nog over die gekke Italianen. Wat buitenstaanders zien is dat er een verdeling begint te ontstaan onder de bevolking. Een groep begint te hamsteren, een groep laat alles gelaten over zich heen komen en dan heb je de groep mensen die willen helpen waar ze maar kunnen. 

En dan de gezinnen die al binnen zitten, maar waar bijna niemand van weet. Die een ziek gezinslid hebben en daarom zelf ook niet meer weg mogen. Die niet getest worden omdat ze niet tot een risicogroep behoren. Maar die op het moment dat ze besmet waren wel contact hadden met anderen. Die boodschappen deden, gingen werken of op school zaten. Wat gebeurd er met hun en de mensen met wie ze in contact zijn geweest? Iedereen hoort op het nieuws dat er contact met de RIVM, de GGD en de huisarts opgenomen moet worden in het geval van koorts in combinatie met de inmiddels bekende klachten. 

En dan opeens, veel sneller dan verwacht zit je er middenin. Ben je zelf het gezin en doe je wat er van je gevraagd word. Je belt de drie instanties die je kan bellen. Het RIVM is al een aantal dagen niet te bereiken. De GGD luistert en geeft bijna dwingend het advies om echt allemaal binnen te blijven. Ook de huisarts kan niks anders dan een notitie maken. Zolang de patiënt niet doodziek is en een ziekenhuisopname noodzakelijk is gebeurd er vanuit de hulpinstanties niets. Helemaal niets. Vragen blijven onbeantwoord. Ja, binnen blijven. En dan? Praktisch denken, boodschappen regelen kan via de app toch? Want iedereen is het liefst zelfstandig en een ander hoeft niet te weten dat je nu incontinentiemateriaal  wilt inslaan voor als je als moeder ook zelf begint met hoesten. Dat is best wel een privé dingetje. Dan maar redelijk anoniem via de app. En daar begint het gedonder al. De app is overbelast. Wie niet in de supermarkt staat is blijkbaar online aan het bestellen. Na een dag kom je er achter dat midden in de nacht bestellen zelfs niet lukt. En hoor je al dat de bezorger overvol zit. Dus moet je alvast je eerste schaamte opzij zetten en toch maar de mensen in je omgeving gaan vragen. Gelukkig is dat te doen. En de eerste appjes komen binnen van lieve mensen die nu al hulp aanbieden. En dat terwijl je vorige week hetzelfde voor andere zieken deed. Maar dit is nog maar het begin van alles.

Vanuit huis neem je ook maar contact op met je werk en school. School was al op de hoogte. Iets met een zieke Duitselerares op een Oostenrijkse skipiste. En dan vertel je maar eerlijk dat jouw kind mogelijk al besmet was en zelf ziek uit de bus kwam. Dat haalt het virus wel heel dichtbij. Maar school overlegt met de GGD en volgt de adviezen. En de leerling hoeft niet getest te worden. Ook de baas word gebeld. Een middelgroot bedrijf wat heel goed gaat. Na het tweede telefoontje hoor je dat er geen zekerheid is dat je er terug kan komen. Want wat gaat dit virus doen? En de laatste moeten er dan wel als eerst uit. Dat is wel even slikken en blijft dus onduidelijk. 

Dag twee en facebook geeft een bericht vanuit de gemeente. Er is een officieel Coronaslachtoffer. Dat is niet nieuw als je naast je kijkt en iemand hoest. En dan merk je dat het voor de rest van Noordenveld wel groot nieuws is. Mensen willen weten wie het is en zijn benieuwd of ze met hem in contact zijn geweest. Je begrijpt de vragen die er nu gesteld worden heel goed. En je beseft dat er heel veel mensen denken dat er nu 1 slachtoffer is. Terwijl je er zelf al een aantal kan opnoemen. Doordat het een doofpot lijkt te worden besluit je een ander geluid te laten horen. Niet vanuit paniek, want dat is echt niet nodig. Maar wel om helderheid te geven voor de mensen die ook dit nieuwskanaal volgen. Die net als ik er wat lacherig over deden. Mensen die niet zomaar in paniek zijn, maar simpelweg moeten horen dat het toch wat erger is dan we allemaal denken. 

En dit is ook echt geen noodkreet, maar wel even bedoelt om iedereen wakker te schudden. De boodschappen worden wel geleverd, maar de komende periode moeten wel even wat voorzichtiger zijn. Dus blijf thuis als het kan, maar sta toch klaar voor je medemens. Zorg dat je ouders, oudere buren en zwakkeren niet naar de winkel hoeven en bel ze op. Vraag wat je kan doen in plaats van OF je iets kan doen. Maai het gras voor de oudere buurman die zijn tuin belangrijk vind. Kijk elke dag even of de overbuurvrouw nog door het huis loopt. De kleine dingen worden groot en de grote dingen worden klein. 

Hoe hier het ziekteverloop verder gaat weet ik niet. Wel weet ik dat ik een sociaal netwerk heb waar ik op kan leunen. En de tweede dag niet weg mogen begint nu al onaangenaam te voelen. Je bent ergens toch gevangen in je eigen huis en tuin, zelfs al staan er geen hekken omheen.