Advertentie

Browse By

Burgemeester Wiersma legt krans bij herdenking ANZAC Day in Den Haag

WESTERKWARTIER / DEN HAAG – Vanochtend heeft burgemeester Koos Wiersma namens de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit deed hij ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht.

ANZAC Day
Het Australian and New Zealand Army Corps (Anzac) was een legereenheid van Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die de geallieerden bijstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Anzac werd voor het eerst ingeschakeld bij de Slag om Gallipoli. Op 25 april 1915 landden de Anzac-troepen op het schiereiland Gallipoli, destijds onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Hiermee was de deelname van Australië en Nieuw-Zeeland aan de oorlog een feit.  Door Anzac werd de nationale bewustwording in beide landen in gang gezet. Om deze reden voelt 25 april voor Australiërs en Nieuw-Zeelanders niet alleen aan als een herdenkingsdag, maar ook als een nationale feestdag. Tegenwoordig is Anzac Day een herdenkingsdag in bredere zin waarop alle Australische en Nieuw-Zeelandse oorlogsslachtoffers worden geëerd.

 Banden met ‘Down Under’
De gemeente Westerkwartier heeft een zusterrelatie met de Nieuw-Zeelandse gemeente Tasman District en de Australische gemeente Kingborough op Tasmanië. De vriendschapsbanden zijn in de voormalige gemeente Grootegast ontstaan. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman en de gemeenten Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid. De gemeente wordt door de ambassades van beide landen jaarlijks uitgenodigd voor de herdenking van ANZAC Day, die altijd plaatsvindt om 8.00 uur ’s ochtends.