Advertentie

Browse By

BOEREN BURGERS en BUITENLUI

OPEN MONUMENTENDAGEN 9 en 10 september 2017 en NOORDENVELD

NOORDENVELD – ‘Boeren, burgers en buitenlui’, het thema voor de Open Monumentendagen 2017, was van oudsher de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, en molens via markten, winkels tot buitenplaatsen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd. Noordenveld is één van de rijkste gemeenten wat monumenten betreft. Wij koesteren al die monumenten en willen die liefde heel graag met de vele bezoekers delen. Daarom organiseren wij ieder jaar in samenwerking met het Landelijk Comité de Open Monumentendagen in Noordenveld. U kunt deze dagen gratis terecht in de monumenten van Norg, Roden, Peize, Veenhuizen en Roderwolde en behoeft daarvoor slechts de duidelijke spandoeken te volgen om de juiste plekken te vinden. Laat deze kans om op 9 en 10 september dit met eigen ogen te aanschouwen niet voorbijgaan!! De opening vindt plaats bij de historische boerderij waar Kunsterf Norg is ondergebracht. Dat gebeurt op vrijdag 8 september om 19.30 uur.

Het Streeknieuw.nl heeft hieronder de activiteiten per dorp voor u uitgelicht.

RODEN

Catharinakerk Brink 8, za 11.00 – 16.00 uur. Deze kerk is vorig jaar aan de binnekant geheel gerenoveerd. Tijdens de openingsuren wordt op het Hinsz orgel gespeeld. Havezate Mensinge Mensingheweg 7, za 11.00 – 16.00 uur.

Havezate Mensinge In deze havezate is door de Historische Vereniging ‘Roon’ een fototentoonstelling ingericht met oude foto’s van boeren, burgers en buitenlui uit Roden en omgeving. Op de bovenverdieping van het Koetshuis is het archief van de Historische Vereniging opengesteld.

Scheepstraschool Schoolstraat 1, za en zo 13.30 – 16.30 uur. In de gang van dit monumentale schoolgebouw hangen schoolplaten van Cornelis Jetses. Willem Holt toont hier houten boerenwagens en karren die hij op schaal maakte. In het Scheepstrakabinet is een expositie over het leven en werk van Hindericus Scheepstra, de schrijver van de boekjes van Ot en Sien. Momenteel is er een tentoonstelling van vertaalde Jip en Janneke boeken.

Waaienhof Oosteinde 1, za en zo 11.00 – 16.00 uur. In deze monumentale boerderij uit 1925 is een museum ingericht met klassieke auto’s, (stationaire) motoren en oude gereedschappen

VEENHUIZEN

Wandeling langs karakteristieke panden Oude Gracht 1, zo 14.00 uur. Het Gevangenismuseum organiseert een wandeling (gratis) met een gids door Veenhuizen, een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is een voormalige dwangkolonie met statige panden die sterk samenhangen. Ze getuigen van de Koloniegeschiedenis. En daaromheen: uitgestrekte natuurgebieden. Hier leefden boeren, burgers, buitenlui op een unieke manier samen. Aanmelden: info@gevangenismuseum.nl (vol=vol!)

Elektriciteitscentrale Oude Gracht 1D, zo 12.00 – 16.00 uur. In dit prachtig gerestaureerde monument organiseert het Gevangenismuseum draai-demonstraties. Deze demonstraties zijn een ware belevenis en hierbij wordt uitleg gegeven aan belangstellenden.

Deco Loge Oude Gracht 4b, za en zo 11.00 – 17.00 uur. In de voormalige timmerwerkplaats ‘De Werf ’ is nu een galerie gevestigd. In en om dit pand zal aandacht worden geschonken aan de geschiedenis van de werf en de voormalige timmerwinkel. Oude materialendossiers zijn aanwezig uit de oorlogstijd. Daarnaast is er een kleine collectie oude lampen uit Veenhuizen en de gevangenis.

Bouw en Bindhuis Hoofdweg 156, za en zo 12.00 – 18.00 uur. In dit voormalige directiehotel tonen studenten van de Design Academy Eindhoven de resultaten van een onderzoek naar het omgaan met eenzaamheid en hoe cultuur het welbevinden van mensen positief kan beïnvloeden.

Begraafplaats Eikenlaan, za en zo 13.00 – 15.00 uur. Meer dan 15.000 bedelaars, landlopers en andere paupers (verpleegden) hebben op de begraafplaats van Veenhuizen (in de volksmond het ‘Vierde Gesticht’) hun laatste rustplaats gevonden. Wat de verpleegden en de medewerkers vooral met elkaar gemeen hadden, was dat zij allen van buiten Veenhuizen kwamen, zij waren ‘buitenlui’. De vrijwilligers van de begraafplaats organiseren op de begraafplaats de volgende activiteiten: Anja Schuring, auteur van De arme dood, vertelt over de duizenden armengraven, de witte kruisen en andere bijzondere graftekens. Aanvang rondleiding: za en zo 13.30 uur. De rondleiding duurt circa 45 minuten; maximaal 20 deelnemers; vooraf opgeven is niet nodig. In het lijkenhuisje is een foto-expositie ingericht, met foto’s van graven en graftekens. De expositie in het lijkenhuisje is op beide dagen te bezichtigen wanneer het lijkenhuisje geopend is.

Graftrommelmuseum Bergveenweg 1, za en zo 11.00 -17.00 uur. In dit museum hebben graftrommels en grafkransen hun oorspronkelijke glorie teruggekregen. Momenteel zijn er in Nederland nog circa duizend graftrommels aanwezig, vaak in zeer slechte staat. Ontbrekende bladeren en bloemen worden nagemaakt en aangebracht op de krans, met behoud van hun karakter. De verschillende graftrommels en bloemenkransen, alsook het bijzondere gereedschap zijn tentoongesteld, zodat de bezoeker een goed beeld krijgt van de verschijningsvormen.

Derde Gesticht/Bergveen Coco Maria, Stoomweg 1, za 13.30 – 15.30 uur. Veenhuizen kreeg in de eerste helft van de 19e eeuw drie gestichten. Deze identieke vierkante complexen waren voor de opvang van wezen, daklozen en landlopers. In 1924 werd het Derde Gesticht – een eeuw oud – volledig afgebroken. Alleen het Tweede Gesticht bleef bewaard en is nu Gevangenismuseum. Van het Derde Gesticht – recent bekend geworden als Het Pauperparadijs in het boek van Suzanna Jansen – is weinig terug te vinden, wel zijn de contouren met bloemen aangegeven. Tijdens een wandelexcursie vanuit Coco Maria (gevestigd in het voormalige koetshuis) wordt uitvoerig ingegaan op dit unieke Veenhuizen. Ook zijn er foto’s te zien van het verdwenen gesticht. Rondwandeling om 13.30 en 15.30 uur, met om 14.30 uur speciale aandacht voor de brand in Bergveen in 1962.

NORG

Boerderij en Kunsterf Norg Brinkstraat 1, za en zo 11.00 – 16.00 uur. De eeuwenoude boerderij (1675) is tijdens de Monumentendagen opengesteld voor het publiek. Er zal informatie worden gegeven over de bouwstijl, over de restauratie en over het gebruik van de ruimtes en het bijbehorend erf. In deze monumentale boerderij vindt een tentoonstelling plaats van zeven kunstenaars in de oude schuur en op het erf met keramiek, fotografie, vilt, gemengde technieken, brons en houtsnijwerk en oude gereedschappen.

Oude smederij Asserstraat 23, za en zo 13.00 – 16.30 uur. In deze nostalgische smederij zijn demonstraties van ijzersmeden en werkzaamheden van een zilversmid. Margarethakerk Brink 23, za 13.00 – 16.30 uur. In de eeuwenoude

Margarethakerk van Norg zijn rondleidingen en kan onder begeleiding de toren worden beklommen.

Molen Noordenveld Westeinde 16, za en zo 10.00 – 16.30 uur. De molen ‘Noordenveld’ uit 1878 is net als ‘De Hoop’ een stellingmolen en eveneens korenmolen. De Molenwerkgroep Norg laat hier regelmatig de wieken rondgaan en probeert de molen waar mogelijk in oorspronkelijke staat te brengen.

Molen De Hoop Asserstraat 36, za 10.00 – 16.30 uur. De achtkantige stellingkorenmolen dateert van 1857. Het is de enige overgebleven molen in Nederland die sinds de plaatsing in 1935 uitsluitend Bilau-wieken heeft gehad. Gestroomlijnde, geheel metalen wieken die handmatig of automatisch de goede snelheid vasthouden. De verder volledig houten korenmolen heeft meermalen een restauratie ondergaan, maar is sinds de laatste in 2001 in goede staat. De Molenwerkgroep Norg laat de wieken regelmatig rondgaan, waarbij incidenteel wordt gemalen.

RODERWOLDE

Olie- en Korenmolen Woldzigt en Meulenkaomer Hoofdstraat 60, za en zo 11.00 – 17.00 uur Bij voldoende wind draait de molen! Beide dagen laten de olieslagers (vrijwilligers) het oude ambacht van olieslaan herleven. Hoor de klappen van de voor- en naslag; zie hoe de enorme kantstenen hun rondjes draaien. Beklim de steile trappen in de molen en ervaar de geweldige kracht van de wind die de wieken doet draaien! Geniet van het uitzicht vanaf de stelling. In de in de molen gevestigde inbrengwinkel ‘de Meulenkaomer’ vindt u ambachtelijke en creatieve producten. (H)OOGST GENOEGLIJK Op zaterdag wordt op het terrein voor molen de oogst van het afgelopen seizoen aangeboden. Heerlijke eigengemaakte jam, gelei en honing. Appels, peren en groentes uit de eigen tuin. Rondom het terras zijn demonstraties van oude ambachten.

Jacobskerk Hoofdstraat 25, za 11.00 – 17.00 uur Deze fraaie kerk met witte voorgevel en toren is een opvallende verschijning aan de rand van het dorp.

PEIZE

Dorpskerk Kerkstraat 2, za 11.00 – 16.00 uur. Het oudste deel van de kerk is het schip uit de 2e helft van de 13e eeuw, het oorspronkelijke rechthoekig koor is vergroot tot het huidige koor in 1824. De toren is gebouwd in 1803. De grote restauratie was in 1964-1968. De basis van het orgel is van 1631 (Verbeeck) en daarmee het oudste orgel van Drenthe. Het orgel is later uitgebreid, Schnitger (1697), Hinsz (1757) en Van Oeckelen (1862). In 1862 is het door de kerk van Peize gekocht van de Pepergasthuiskerk in Groningen. In de dorpskerk is een tentoonstelling van schilderijen van Susan Kreuger uit Peize.

Paiser Meul Molenpad 1, za en zo 11.00 – 16.00 uur. Bij voldoende wind draait de molen. De molenaar geeft uitleg en vertelt u alles over zijn ambacht. De molen is in Peize gebouwd in 1898, daarvoor stond deze molen in Enumatil van 1845 tot 1890. Deze molen heeft wieken met zelfzwichting. Dit zijn wieken met kantelbare kleppen die automatisch hun stand aanpassen aan de kracht van de wind. De molenbroden van de Paiser Meul zijn te koop bij bakkerij Ons Belang.