Advertentie

Browse By

Boerderij in lichterlaaie voor filmopnames

Boerderij bij Den Horn dinsdagnacht in brand voor opname speelfilm Grutte Pier

WESTERKWARTIER – Voor de openingsscène van een speelfilm over Grutte Pier vond in de nacht van dinsdag 30 april op woensdag 1 mei (rond 01.00 uur) alsnog opnamen plaats van een boerderijbrand aan de Hogeweg in Den Horn. De geplande brand ging eerder deze maand niet door, nadat de gemeente Westerkwartier vanwege fase 2 van natuurbrandrisico zowel de paasvuren in de gemeente als de boerderijbrand verbood. De Veiligheidsregio Groningen heeft inmiddels aangekondigd vanaf dinsdag 30 april weer terug te gaan naar fase 1.

Grutte Pier
Producent Steven de Jong, maker van films als ´De Hel van 63‘ en ´De Kameleon‘, werkt samen met Omrop Fryslân aan een historische serie over Grutte Pier. De film over Grutte Pier vertelt een deel van de geschiedenis van Noord-Nederland. Voor de openingsscène van deze film worden opnamen gemaakt van een boerderij die in brand opgaat. De film vertelt het verhaal van de laatste acht jaar van Grutte Pier in een serie van tien verschillende afleveringen. Ook brengt de producent het verhaal uit als bioscoopfilm.

Unieke karakter
De gemeente Westerkwartier heeft vanwege het unieke karakter en na advies van de Veiligheidsregio Groningen een ontheffing verleend voor het gecontroleerd afbranden van de boerderij. Wel zijn hieraan bepaalde eisen gesteld. Zo is de boerderij ontdaan van alle gevaarlijke stoffen en is onderzoek gedaan naar flora en fauna. Daarnaast is het aanwezige asbest verwijderd en zijn instanties als het waterschap, Arriva en de hulpdiensten geïnformeerd. Bij het aansteken moest rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Zo mocht de brand niet doorgaan bij windkracht 5 of meer.

Wegafsluiting
Het gebied rondom de boerderij was afgezet met lint. In de uren rondom de brand was de Langeweersterweg en een deel van de Weersterweg in Den Horn afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden dit.

Paasvuren
Nu de Veiligheidsregio Groningen fase 1 heeft aangekondigd, kunnen verenigingen en organisaties die eerder een ontheffing hebben aangevraagd, opnieuw een ontheffing aanvragen om de paasbulten alsnog aan te steken. De gemeente neemt hierover contact op met de organisatoren.