Advertentie

Browse By

Badjuf Harmanna 25 jaar bij ‘haar’ Zwemkasteel

LEEK – Wie kent haar niet? De altijd uiterst vriendelijk en goedlachse badjuf Harmanna Rozema van het Zwemkasteel Nienoord in Leek. Vandaag is ze maar liefst 25 jaar in dienst bij dit prachtige binnen- en buitenzwembad wat gelegen is in het mooie park Nienoord. Normaal gesproken zal dit zeker groots gevierd worden, maar door de Coronacrisis is het ditmaal niet het geval. Anders had misschien de burgemeester van de gemeente Westerkwartier Ard van der Tuuk haar wel stilletjes verrast hebben met bezoek,  bos bloemen en een heerlijke taart. Ook had het personeel haar dan waarschijnlijk toegezongen bij binnenkomst van ‘haar’ zwembad. Maar alles behalve dat dit jaar!

Harmanna heeft in haar 25-jarig dienstverband als ‘badjuf’ bij het zwembad al vele duizenden kinderen, maar ook ouderen het zwemmen geleerd. Zij zwemmen nu allemaal als een ‘visje in het water’ en hebben hun angst voor het diepe water daardoor overwonnen. De zwemlessen van Harmanna gaan tegenwoordig al generaties verder. Want tegenwoordig geeft ze al zwemles aan verschillende kinderen, waarvan ze dik 20 jaar geleden hun papa en mama ook al de (zwem)kneepjes heeft aangeleerd.

Zwemkasteel Nienoord en Corona
Terwijl de verslaggever van het Streeknieuws de jubilerende badjuf gaat bezoeken, loopt deze vanaf de bijna lege parkeerplaats bij het Infocentrum Nienoord richting één van de mooist gelegen subtropische zwembaden van Nederland. De Specht hoor je hardop tikken in een boom, de eekhoorntjes springen van boom naar boom achter elkaar aan en een ooievaar cirkelt boven het openluchtpodium Nienoord op zoek naar een ‘rustig plekje’ voor dit jaar! Normaal gesproken had je het lachen en gieren van spelende en genietende kinderen gehoord, maar dit is helaas niet het geval. Op de entreedeuren van het altijd drukke bad is een papier geplakt met de tekst: Zwemkasteel Nienoord is gesloten tot ??? Ja………. ,want ook voor al het personeel, die altijd zo graag klaarstaat voor iedereen is het maar afwachten, wanneer ze de deuren weer mogen en kunnen openen. Bij binnenkomst bij de subtropische zwembaden zie je geen beweging in het water en lijkt het alsof het een spiegel is. Bij het bezoeken van het buitenbad is het helemaal triest. Waar je normaal de chloor ruikt van het helder blauwe water, zie je nu een groen uitgeslagen bad. De eerste twee bezoekers (twee eenden) genieten van de rust in en rondom het groene water. “Het is te hopen dat we gauw weer het bad mogen verversen met schoon water”, zegt Harmanna een beetje hoopvol. Want mochten we over een paar weken weer ‘groen licht’ krijgen om het bad te openen voor het publiek, dan gaan we met het team dit echt zo snel mogelijk realiseren.

Zo jammer
Harmanna mist echt alle bezoekers en de vele collega’s. Daarnaast ook alle lessen die ze normaal dagelijks geeft aan de vele bezoekers. Haar groepslessen zoals Aquasport met de leuke en fanatieke deelnemers vindt ze zoooo jammer dat die nu niet door kunnen gaan. Het is voor de deelnemers namelijk ook een gewoon en leuk en sociaal uitje! Sommigen van hun leggen hier de leukste contacten met elkaar, maar helaas is dit voor hun nu ook even stopgezet.

Natuurlijk is er alle begrip voor deze vervelende situatie en is het gemis enorm, maar uiteindelijk hopen dat we dit met z’n allen is goede gezondheid mogen doorstaan!

Foto’s: Het Streeknieuws©