Advertentie

Browse By

Actievoerende meesters en juffen willen ‘gewoon’ gelukkiger worden!

NOORDENVELD – Vanmorgen kwamen tientallen stakende docenten van het basisonderwijs uit de gemeente Noordenveld bij wethouder Kirsten Ipema op het gemeentehuis in Roden op koffiebezoek. Deze juffen en meesters doen vandaag allen mee aan de landelijke staking in het onderwijs en houden de deuren van de school potdicht. Want deze docenten willen gehoord worden en strijden voor een beter en fijner werkklimaat. Ze zijn zo belangrijk voor de alle kinderen, die van hun een goede en geliefde juf of meester een goede basisopleiding krijgen en dat week in en week uit – vijf dagen per week. Hun beroep wordt soms helaas een beetje onderschat. 

De docenten hebben het zwaar! En daar moet iets aangedaan worden vinden ze allemaal. Ze hebben tijd te kort. Dit komt vaak door alle ‘rompslomp’ die er bij komt te kijken zoals veel te veel administratieve werkzaamheden. Daarnaast is er bijna geen inval- juf of meester op de arbeidsmarkt beschikbaar. Ziek zijn is er niet bij, want dan kunnen de kinderen gewoonweg niet naar school! Te grote groepen of teveel leerlingen met gedrag- of leerproblemen in een klas vergen veel tijd van de de meesters en de juffen. Of voor de klas staan tot je 68ste jaar, dat is toch niet normaal meer. Dit zijn zomaar een aantal dingen, waarvoor de docenten strijden en nu staken. En nee…….. ze klagen niet eens over hun loon. Natuurlijk kan er wat bij, maar een een goede werksfeer met een normale werkdruk vinden ze véél belangrijker. Want van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen!

De stakende docenten kwamen deze boodschap vertellen aan wethouder Ipema, die ze volledig begrijpt, maar er helaas niet veel aan kan doen. Na de bijeenkomst van de actievoerders op het gemeentehuis gingen ze allen gewapend met een afvalzak en grijper het centrum van Roden in om daar de rotzooi op te ruimen van de stoepen en parkeerplaatsen. Dit ze als voorbeeld naar de ministers, want die zouden dat ook eens moeten doen – hun ‘eigen’ rotzooi opruimen!

Foto’s: Erik Brand©